SAMIT U VILNIJUSU

Sastali se Biden i Erdogan, oglasila se Bijela kuća: ‘Turska će kupiti borbene zrakoplove F-16‘

Neki vjeruju da je Erdogan iskoristio švedski zahtjev za članstvom u NATO-u kako bi pritisnuo Washington da mu proda F-16

Joe Biden i Recep Tayyip Erdogan

 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Američki predsjednik Joe Biden i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarali su o obrambenim i gospodarskim prioritetima tijekom sastanka u Vilniusu u utorak, objavila je Bijela kuća, dan nakon što je Ankara podržala članstvo Švedske u NATO-u.

U dogovoru s Kongresom, Bidenova administracija će Turskoj prodati borbene zrakoplove F-16, rekao je ranije u utorak Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Turska, koja je bila posljednja prepreka na švedskom putu prema članstvu u NATO-u, zatražila je u listopadu 2021. da od Lockheed Marina kupi borbene zrakoplove F-16 i gotovo 80 modernizacijskih kompleta za svoje postojeće aviona, u poslu vrijednom 20 milijardi dolara.

Međutim, napetosti između članica NATO-a Turske i Grčke, koja od SAD-a želi kupiti zrakoplove F-35, mogle bile su kamen spoticanja za prodaju F-16 Ankari.

Neki diplomati i analitičari vjeruju da je Erdogan iskoristio švedski zahtjev za članstvom u NATO-u kako bi pritisnuo Washington da mu proda F-16 te da je Biden zaključio sporazum.

Bivši francuski veleposlanik u Washingtonu Gerard Araud napisao je na Twitteru da se "‘ucjena Švedske isplatila"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:57