SUMMIT APEC-A

Sastali se Kamala Harris i Xi Jinping: ‘Prenijela mu je ključnu Bidenovu poruku‘

Na dvodnevnom summitu APEC-a okupili su se čelnici i šefovi vlada 21 zemlje članice te Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje

Kamala Harris

 Diego Azubel/Afp

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u subotu se nakratko sastala s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, rekao je dužnosnik Bijele kuće, a susreli su se na summitu APEC-a, koji završava u subotu.

"Potpredsjednica je prenijela ključnu poruku, koju je predsjednik Biden naglasio na svom sastanku s predsjednikom Xijem 14. studenog, da moramo održavati otvorene linije komunikacije kako bismo odgovorno upravljali natjecanjem između naših zemalja", rekao je dužnosnik.

Na dvodnevnom summitu APEC-a okupili su se čelnici i šefovi vlada 21 zemlje članice te Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku.

Kao domaćin, Tajland se nada da će postići napredak u raspravi o Zoni slobodne trgovine Azije i Pacifika (FTAAP), ali razgovori dolaze usred geopolitičkih napetosti oko rata u Ukrajini i regionalnih žarišta kao što su Tajvan i Korejski poluotok.

APEC je regionalni gospodarski forum osnovan 1989. za promicanje ekonomske integracije, a kao grupacija čini 38 posto svjetske populacije, 62 posto BDP-a i 48 posto trgovine. Članica su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Kina, Hong Kong, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Tajvan, Tajland, SAD i Vijetnam.

Harris na summitu zamjenjuje američkog predsjednika Joea Bidena, a SAD će biti domaćin APEC-a 2023.

Prosvjedi oko summita

Tajlandska policija koristila je gumene metke kako bi rastjerala prosvjede oko samita APEC-a u petak u Bangkoku, rekao je policijski dužnosnik zadužen za sigurnosnu radnu skupinu događaja.

Oko 350 prosvjednika okupilo se i sukobilo s policijom, rekao je Ashyan Kraithong, na udaljenosti od oko 10 kilometara od mjesta gdje se sastaju čelnici AAPEC-a.

Video snimke na društvenim mrežama pokazuju i da su prosvjednici pokušavali prevrnuti policijski automobil, bacali projektile i jurišali na policiju, dok su policajci u opremi za razbijanje demonstracija prema njima išli sa štitovima i uzvraćali im palicama.

Policija je uhitila deset prosvjednika, ozlijeđeno je pet policajaca, a neki su prosvjednici komentirali da je policija pretjerala i koristila gumene metke protiv njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 16:09