PRIČALI O KORONI

Sastali se Plenković i Janša, slovenski premijer objavio detalje o hrvatskom putu prema euru

‘Imamo slična iskustva kada je se radi o identificiranju najopasnijih situacija i okruženja za širenje zaraze‘
Andrej Plenković i Janez Janša
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i slovenski mu kolega Janez Janša u petak su u Otočcu ob Krki održali radni ručak na kojem su ramjenili informacije o epidemiološkim situacijama u obje države te mjerama koje planiraju poduzeti.

"Naši epidemiološki stručnjaci stalno razmjenjuju informacije, a danas smo dogovorili da će svaki dan kontaktirati jer samo zajedničkim djelovanjem možemo postići uspjeh u borbi protiv koronavirusa", rekao je Janša.

"Imamo slična iskustva kada je se radi o identificiranju najopasnijih situacija i okruženja za širenje zaraze. Dobra je vijest da turistička djelatnost ne spada u nijednu o njih", dodao je Janša te rekao da su se on i Plenković dogovorili da će se ponovono sastati na istu temu.

Premijer Plenković Sloveniji se zahvalio na potpori koju je Hrvatskoj dala za ulazak u Tečajni mehanizam ERM II, tzv. predvorju eurozone. "Razmjena informacija o koronavirusom sa Slovenijom je redovita jer smo zaključili da treba biti sustavna kako bismo mogli koordinirati aktivnosti", rekao je Plenković. "Važno je da naše mjere konvergiraju jer će onda i epidemiološka slika konvergirati."

Plenković je rekao da je Hrvatskoj u interesu da Slovenci dolaze u Hrvatsku te da u ovom trenutku u Hrvatskoj boravi 92 tisuće Slovenaca. "Slovenci kod nas imaju nekretnine i zabilježe 11 milijuna noćenja na godinu dana", dodao je Plenković.

Hrvatski je premijer rekao da će hrvatska aplikacija za praćenje širenja koronavirusa biti gotova za 10-tak dana te da smatra da moderna tehnologija može pomoći u sprečavanju širenja zaraze.

Nakon izjava premijera uslijedila su pitanja novinara. Janša je upitan je li bilo riječi o drugim temama osim koronavirusa. "Danas smo pričali o temama koje ne mogu čekati. Za druge ima vremena", rekao je slovenski premijer.

Plenković je upitan postoji li mogućnost da će Hrvatska završiti na slovenskoj "crvenoj listi" te da pojasni kako će izgledati propusnosti na granici. "Na nama je da smanjimo rast broja zaraženih. Važno je reći da je sedam hrvatskih obalnih županija po epidemiološkoj situaciji u 'zelenoj' zoni. To turistima daje sigurnost. Svakako je važno inzistirati na odgovornom ponašanju", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je dodao su on i Janša razgovarali o zajedničkom usporavanju drugog vala epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:17