SUMMIT

Sastanak G8 u Torontu: Obama se protivi rezanju nacionalnih proračuna

Angela Merkel rekla je da očekuje žestoku ali kvalitetnu raspravu, a Obama poziva na globalno jedinstvo
 AFP

ZAGREB - Sastanak čelnika država skupina G8 i G20 počeo je danas u Torontu, a osim rasprava o prevladavanju globalne ekonomske krize najmoćnije države svijeta pokušat će dogovoriti i povećanje novačne pomoći za zdravstvenu zaštitu majki i djece u siromašnim zemljama.

Također, čelnici država G8 (SAD, Japan, Britanija, Njemačka, Italija, Francuska, Kanada i Rusija) raspravljali su i o vrućim političkim pitanjima poput iranskog nuklearnog programa i mogućeg pooštrenja sankcija za režim u Sjevernoj Koreji.

Amerikanci oprezni

Nakon njihova današnjeg summita pridružili su im se ostali čelnici iz skupine G20 i započeli sastanak koji će trajati kroz cijeli vikend. Sastanci svjetskih čelnika proteći će, kao i uvijek, uz jake mjere osiguranja, pa su kanadske vlasti angažirale dodatan broj policijskih snaga. Za sada nema značajnijih najava mogućih prosvjeda.

Mediji naglašavaju kako se i prije početka sastanka skupine G20, koju čini 20 ekonomski najrazvijenijih država svijeta, moglo naslutiti kako će biti problema u usuglašavanju stavova o izlasku iz krize i smanjenju nacionalnih deficita. Europske države predvođene Njemačkom traže brže i oštrije mjere dok SAD upozorava na oprez. Kako piše agencija AFP, američki predsjednik Barack Obama dolazi u Toronto s namjerom da upozori europske čelnike da se moraju više posvetiti poticanju gospodarskog rasta, a manje rezanju naionalnih proračuna.

Merkel brani rezove

- Nadam se da će ovi razgovori pomoći u stvaranju zajedničkih napora za jačanjem gospodarskog rasta, uvođenjem financijskih reformi, te jačanjem globalne ekonomije - rekao je Obama.

S druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je kako će na summitu braniti model rezanja deficita kakav se sprovodi u Nemačkoj. Rekla je kako očekuje žestoku, ali plodonosnu raspravu o tim pitanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:40