BORBA PROTIV EPIDEMIJE

SASTANAK ODRŽAN BEZ PREDSTAVNIKA TRUMPOVE ADMINISTRACIJE Svjetski čelnici pridružili se ubrzanju razvoja lijekova, testova i cjepiva protiv Covida-19

Angela Merkel, Emmanuel Macron i Ursula von der Leyen
 REUTERS

Svjetski čelnici pridružili su se u petak Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u pokretanju inicijative kojom se želi ubrzati rad na razvoju lijekova, testova i cjepiva protiv covida-19 te poboljšati njihovu distribuciju svijetom, prenose svjetske agencije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bili su među čelnicima koji su sudjelovali na videokonferenciji na kojoj je predstavljen plan, dok predstavnika SAD-a nije bilo, prenosi Reuters.

Cilj inicijative je da se osigura da ti novorazvijeni medicinski alati budu široko dostupni u cijelom svijetu, a ne samo u bogatim zemljama.

- To je javnozdravstveno dobro za cijelo čovječanstvo - kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na virtualnom skupu, istaknuvši da je potrebno prikupiti osam milijardi eura, prenosi dpa.

Povijesna inicijativa

Macron je izrazio nadu da će SAD i Kina prevladati razlike u pogledu podrške incijativi. „Među zemljama ne bi smjelo biti podjela”, rekao je.

Ursula von der Leyen je kazala da će se formalna donatorska konferencija održati 4. svibnja, a cilj je prikupiti 7,5 milijarda eura.

- Svijet treba te alate i treba ih brzo - rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Suočeni smo sa zajedničkom prijetnjom koju možemo pobijediti samo zajedničkim pristupom.

WHO je videokonferenciju najavio u četvrtak navečer, istaknuvši da će se u petak pokrenuti „povijesna kolaborativna incijativa” za brži razvoj sigurnih, učinkovitih lijekova, testova i cjepiva u svrhu sprječavanja, dijagnosticiranja i liječenja covida-19, respiratorne bolesti koju uzrokuje novi koronavirus.

Glasnogovornik američke misije u Ženevi kazao je Reutersu prije sastanka da SAD u tome neće sudjelovati.

- SAD neće službeno sudjelovati - naveo je u e-mailu, dodajući da će pratiti razvoj inicijative.

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je WHO smatrajući da je sporo reagirao na izbijanje epidemije i da je bio naklonjen Kini te odlučio suspendirati financiranje te UN-ove agencije.

Jačanje globalnih proizvodnih kapaciteta

Više od 2,7 milijuna ljudi u svijetu zaraženo je novim koronavirusom, a gotovo 190.000 je umrlo otkako se virus pojavio potkraj prošle godine u središnjem kineskom gradu Wuhanu.

Znanstvenici rade na više od 100 potencijalnih cjepiva, uključujući šest koja su već u fazi kliničkih ispitivanja, rekao je dr. Seth Berkley, direktor GAVI saveza za cjepiva, javno-privatnog partnerstva koje provodi kampanje cijepljenja u siromašnim zemljama.

- Moramo osigurati da bude dovoljno cjepiva za sve, trebat će nam globalno vodstvo kako bismo identificirali i odredili prioritet potencijalnim cjepivima”, rekao je na odvojenom brifingu u Ženevi, prije službenog pokretanja inicijative, napomenuvši da jačanje globalnih proizvodnih kapaciteta zanima i Svjetsku banku.

Upozorio je da se ne smije ponoviti 2009. godina kada nije bilo dovoljno cjepiva za gripu H1N1 za zemlje u razvoju ili je ono kasnilo.

Važno pitanje je i kako će cjepivo djelovati kod starije populacije, koja je najugroženija kada je riječ o covidu-19, i hoće li biti potrebna jedna ili više doza s obzirom na to da oni imaju slabiji imunitet, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:45