KONAČNI DOGOVOR

'SASTANAK OKO LJUBLJANSKE BANKE U ROKU OD NEKOLIKO DANA' Slovensko Delo o susretu Janše i Milanovića

Maribor, 150512.Nakon polaganja vijenaca ispred spomenika nevinim zrtvama kriznog puta u Teznom, premijer Zoran Milanovic sastao se sa slovenskim kolegom Janezom Jansom. Pretpostavlja se da su razgovarali o otvorenim problemima izmedju dvije zemlje. Na slici: izjave nakon sastanka - Zoran Milanovic i Janez JansaFoto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

LJUBLJANA - Susret slovenskog premijera u odlasku Janeza Janše , čija vlada do izbora nove obavlja tekuće poslove, i hrvatskog premijera Zorana Milanovića, na kojemu bi moglo doći do dogovora o Ljubljanskoj banci, može se očekivati u roku nekoliko dana, najvjerojatnije u ponedjeljak, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".

Odbor za vanjske poslove slovenskog parlamenta u srijedu popodne je iza zatvorenih vrata raspravljao o tijeku pregovora s Hrvatskom o pitanju Ljubljanske banke kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om. Janša i mandatarka za sastav nove vlade Alenka Bratušek koji su prisustvovali sastanku nisu davali izjave, dok je Karl Erjavec izrazio optimizam da će do dogovora o Ljubljanskoj banci doći uskoro i to na osnovi onoga što je prije mjesec dana kao tadašnji slovenski pregovarač postigao s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Vesnom Pusić prilikom zadnjem sastanka na Otočcu ob Krki.

Ljubljansko "Delo" koje se poziva na neslužbene izvore nakon jučerašnjeg sastanka vanjskopolitičkog odbora navodi da je dogovor o Ljubljanskoj banci blizu, te da će se idućih dana sastati slovenski i hrvatski premijer koji bi dogovor mogli i potpisati.

Iako je okvirni datum za susret Janše s Milanovićem još uvijek nedjelja 10. ožujka, vjerojatnije je da će do susreta doći koji dan prije ili kasnije, a najvjerojatniji datum je ponedjeljak 11. ožujka, navodi "Delo". List podsjeća da je u pregovorima jedno od osjetljivih pitanja bilo pitanje statusa tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, ali da se čini da bi dogovor o Ljubljanskoj banci između Hrvatske i Slovenije ipak mogao biti potpisan u roku nekoliko dana.

Kao znak da je u tom smislu možda došlo do "proboja", "Delo" navodi da će na današnjoj redovnoj sjednici Janšine vlade sudjelovati i Karl Erjavec u statusu ministra vanjskih poslova vlade koja do imenovanja nove obavlja tekuće poslove. Erjavec na zadnjih nekoliko sjednica nije sudjelovao jer je njegova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) izašla iz Janšine koalicije i vodi pregovore o ulasku u novu vladu koju će voditi Alenka Bratušek. Dođe li do njena formiranja, o čemu će odlučivati parlament, Erjavec bi prema očekivanjima u njoj opet bio ministar vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:17