VAŽAN KORAK

Sastanak u Parizu: Zeleno svjetlo za članstvo Kosova u Vijeću Europe!

Ovu odluku mora usvojiti na plenarnoj sjednici Parlamentarna skupština Vijeća Europe na zasjedanju u travnju

Zgrada Vijeća Europe u Strasbourgu, ilustrativna fotografija

 Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia/Jochen Tack/alamy/alamy/profimedia

Politički odbor parlamentarne skupštine Vijeća Europe usvojio je u srijedu na sastanku u Parizu velikom većinom glasova pozitivno mišljenje o prijemu Republike Kosovo u članstvo Vijeća Europe.

Izvještaj o ispunjavanju uvjeta od strane Kosova je sastavila zastupnica iz Grčke Dora Bakoyannis. Za ovu odluku je glasao 31 zastupnik, protiv ih je bilo četiri, a jedan je bio suzdržan. Time je ovaj odbor dao zeleno svijetlo za prijem Kosova. Ovu odluku mora na plenarnoj sjednici usvojiti Parlamentarna skupština Vijeća Europe na zasjedanju u travnju. Nakon toga konačnu odluku za prijem Kosova u Vijeće Europe donose ministri vanjskih poslova država članica. To bi se trebalo dogoditi u svibnju. Vijeće ministara takvu odluku usvaja dvotrećinskom većinom.

Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, sudjelovao je na sastanku odbora kao predsjednik zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP). On je pozdravio ovu odluku.

- Kosovo je danas napravilo vrlo važan korak prema članstvu u Vijeću Europe. To sa sobom nosi i veću odgovornost za zaštitu ljudskih i manjinskih prava. Građani Kosova imat će mogućnost pristupa Europskom sudu u Strasbourgu. Sjećam se koliko je Hrvatskoj značio ulazak u Vijeće Europe i zato mi je posebno drago što smo danas na Političkom odboru velikom većinom podržali članstvo Kosova, rekao je Stier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:43