JUNCKER IZABRAO SVOJ TIM

SASTAV NOVE KOMISIJE Ovi će ljudi sljedećih pet godina vladati Europskom unijom

 AFP / CROPIX

BRUXELLES - Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je u srijedu sastav nove Komisije koja bi trebala preuzeti dužnost 1. studenoga i obnašati ju sljedećih pet godina, a u kojoj će hrvatski povjerenik Neven Mimica biti zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj.

Nova će Komisija imati bitno drukčiju strukturu od dosadašnjeg saziva. Imat će sedam potpredsjednika, koji će voditi projektne timove i koji će voditi i koordinirati rad povjerenika, a sastav tih timova ovisit će o potrebama tih projekata. Juncker je rekao da potpredsjednici neće biti "superpovjerenici", niti će ostali povjerenici biti manje vrijedni članovi Komisije.

HRVAT U VLADI EU Šef EK otkrio na koju je funkciju postavio povjerenika Mimicu

U novoj Komisiji je pet bivših premijera, četiri bivša zamjenika premijera, 19 bivših ministara, sedam povjerenika koji su obnašali povjereničku dužnost u prethodnom sazivu i osam bivših zastupnika u Europskom parlamentu.

U Komisiji je devet žena, kao i do sada, a tri od sedam potpredsjednika su žene. Komisija je u prosjeku mlađa od odlazeće ekipe, a prosječna dob potpredsjednika je 49 godina.

Jedan od sedam potpredsjednika bit će Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, koja je ujedno i članica Vijeća EU-a i predsjeda sastancima Vijeća za vanjske poslove.

Novost je i uvođenje dužnosti prvog potpredsjednika Komisije, što će biti Nizozemac Frans Timmermans i on će biti Junckerova desna ruka.

Ostali potpredsjednici su Bugarka Kristalina Georgieva, koja će biti zadužena za proračun i ljudske resurse, Slovenka Alenka Bratušek za energetsku uniju, Finac Kyrky Katainen za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost, Latvijac Valdis Dombrovskis za euro i socijalni dijalog, Estonac Andrus Ansip za jedinstveno digitalno tržište.

INFOGRAFIKA: Novi sastav Europske komisije

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova bit će Čehinja Vera Jourova, Nijemac Guenther Oettinger bit će povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo, Francuz Pierre Moscovici za ekonomiju, financije, poreze i carine, Belgijka Marianne Thyssen za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, Rumunjka Corina Cretu za regionalnu politiku, Austrijanac Johannes Hahn za europsko susjedstvo i pristupne pregovore, Grk Dimitris Avramapoulos za migracije i unutarnje poslove, Vytenis Andriukatis za zdravstvo i sigurnost hrane, Britanac Jonathan Hill za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, Poljakinja Elzbieta Bienkowska za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, Španjolac Miguel Arias Canete za klimu i energiju, Hrvat Neven Mimica za međurodnu suradnju i razvoj, Dankinja Marghrete Vestager za tržišno natjecanje, Slovak Maroš Šefčovič za promet i prostor, Šveđanka Cecilia Malmstroem za trgovinu, Maltežanin Karmenu Vella za okoliš, pomorsku politiku i ribarstvo, Mađar Tibor Navracsisc za obrazovanje, kulturu, mlade i građanstvo, Portugalac Carlos Moedas za istraživanje, znanost i inovacije, Irac Phil Hogan za poljoprivredu i ruralni razvoj i Cipranin Stylianides za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

Svi članovi Komisije, osim Junckera, moraju proći saslušanje pred nadležnim parlamentarnim odborima. Saslušanja su predviđena u razdoblju od 29. rujna do 3. listopada.

Europski parlament bi o cijeloj Komisiji trebao glasovati na plenarnoj sjednici u listopadu kako bi ona mogla preuzeti dužnost 1. studenoga.

Janša pisao Junckeru: 'Bratušek je bila najgora predsjednica vlade ikad, zabili ste nam nož u leđa'

Bivši slovenski premijer Janez Janša uputio je, vezano uz najave o ulasku dosadašnje premijerke Alenke Bratušek u Europsku komisiju, pismo predsjedniku komisije Jeanu Claudeu Junckeru nazvavši Bratušek najgorim predsjednikom vlade koji je Slovenija ikad imala te ga pozvao da još jednom razmisli zaslužuje li ona mjesto u novoj Europskoj komisiji.

Janša u pismu što ga je u srijedu objavila njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) tvrdi da je Bratušek poznata po svojim "protueuropskim" izjavama, da je doživjela uvjerljiv poraz na nedavnim europskim i na parlamentarnim izborima te da je razočaran što je Juncker izabrao upravu nju kao službenu kandidatkinju za člana Komisije iz Slovenije iako i sam Juncker dolazi iz krugova Europske pučke stranke (EPP), kojemu pripada i Janšina stranka.

Prema javnom mišljenju u Sloveniji Bratušek je najgora predsjednica vlade Slovenije do sada, naveo je u pismu Janša, dodavši da je njegova stranka od Junckera očekivala potporu, a dobila "nož u leđa", makar je pobijedila na izborima za Europski parlament i imala svog kandidata za mjesto povjerenika u Europskoj komisiji.

Pismo Junkeru Janša je poslao iz zatvora, u kojemu na temelju odluke prvostupanjskog suda izdržava kaznu zbog korupcije u slučaju finske Patrije i čeka konačnu presudu Vrhovnog suda o tom slučaju. Unatoč boravku u zatvoru, Janša je izabrani zastupnik u slovenskom parlamentu, a u tijeku je razmatranje mogućnosti da mu se zbog činjenice da je osuđen oduzme zastupnički mandat. Unatoč zatvoru Janša je aktivan u slovenskoj politici pa je tako samo dan prije upućenog pisma Junkeru opužio bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana i njegove istomišljenike stavljajući ih u rang terorističke organizacije Islamska država i mreže al Kaida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:13