TIK-TAK

SAT SUDNJEGA DANA OSTAO ZAMRZNUT NA DVIJE MINUTE DO PONOĆI 'To nije znak stabilnosti, već doista loša vijest'

 Profimedia, Abaca

Opasnost koja svijetu prijeti zbog rizika nuklearnog rata i klimatskih promjena dovela je do toga da Sat sudnjeg dana ostane zamrznut na dvije minute do ponoći, piše BBC.

Taj simbolički sat kojeg su 1947. osmislili znanstvenici BAS-a (Bulletin of the Atomic Scientists), ima za cilj upozoriti svijet na eventualnu katastrofu koja mu prijeti, a ove je godine ostao zamrznut na istom vremenu kao i lani.

Znanstvenici BAS-a su upozorili da je 'normalizacija vrlo opasna riječ' želeći time upozoriti koliko je opasno ako se ljudi na viknu na sadašnje stanje u kojem se svijet nalazi.

Inače, sat je samo tri puta od svojega postojanja bio toliko blizu ponoći. Prvi puta smo toliko blizu katastrofi bili 1953. tijekom američkog i ruskog testiranja hidrogenske bombe.

Zašto je vrijeme na satu ove godine ostalo isto?

Znanstvenici su objavili da je zamrzavanje sata doista loša vijest.

'Iako je na istoj poziciji kao i lani, ovo nipošto nije znak stabilnosti već upozorenje vođama i građanima diljem svijeta', kazala je predsjednica BAS-a, Rachel Bronson.

'Ovo novo abnormalno je previše nasilno i opasno da bi se prihvatilo.'

Bivši guverner Kalifornije, Jerry Brown, koji obnaša funkciju izvršnog direktora BAS-a upozorio je i da 'igramo ruski rulet s čovječanstvom'.

No BAS je u svojoj objavi naveo i određene pozitivne pomake, ponajprije kad je riječ o odnosu dviju Koreja, no također je kritizirao ponovno povećanje emisije ugljičnog dioksida u nekim državama.

Znanstvenici upravo klimatske promjene i nuklearno naoružanje smatraju najvećom prijetnjom čovječanstvu koja je dodatno pogoršana 'učestalim dezinformiranjem i potkopavanjem demokratskih procesa širom svijeta'.

Herb Lin, stručnjak za cyber sigurnost sa Sveučilišta Stanford, posebno je istaknuo opasnost od lažnih vijesti.

'Strašno je živjeti u svijetu u kojem izmišljeno može zamijeniti istinu', kazao je Lin.

Od svojeg prvog predstavljanja kad je bio postavljen na sedam minuta do ponoći, Sat sudnjega dana prilagođen je sedam puta.

U određivanju na koje vrijeme postaviti sat, sudjeluju fizičari, stručnjaci za okoliš i neki dobitnici Nobelove nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:33