GLOBALNO ZATOPLJENJE

SATELITI ZABILJEŽILI ZASTRAŠUJUĆE PODATKE U samo dva neobično topla mjeseca otopilo se 600 milijardi tona leda, razine mora porasle

 Profimedia

Prošlogodišnje ljeto bilo je toliko toplije od uobičajenog da se na Grenlandu otopilo više od šest stotina milijardi tona leda, zabilježile su satelitske snimke.

Sve se to dogodilo u samo dva najtoplija mjeseca, dodaje se.

Analiza satelitski prikupljenih podataka pokazuje da se razina mora uslijed ovih događaja povećala za 2,2 milimetra.

Prošla godina bila je najtoplija na Arktiku otkako postoje mjerenja, a zabilježena je i druga najveća razina topljenja ledenjaka. Tako su na Antarktici prošle godine izmjerili rekordnih 18,3 stupnja Celzijeva, navodi britanski Guardian.

Topljenje glečera izravno utječe na svjetske razine mora. Na udaru su ponajviše obalni gradovi. Procjenjuje se da je od 2002. samo Grenland izgubio više od 268 milijardi tona leda. Za usporedbu Guardian ističe kako Los Angeles sa svojih deset milijuna stanovnika troši oko milijardu tona vode dnevno.

- Znamo da je prošlo ljeto bilo naročito toplo, ali ove brojke su goleme - rekla je Isabela Velicogna s kalifornijskog sveučilišta, autorica studije koja proučava razmjere ove katastrofe.

Glečeri se tope diljem svijeta, dodaje se, naročito zbog ljudskog utjecaja na okoliš. Led se tako danas topi sedam puta brže nego što je to bio slučaj u devedesetima, a vjeruje se da je zbog toga oko 400 milijuna ljudi diljem svijeta u riziku od poplava.

Pažnja svijeta trenutno je usmjerena na pandemiju koronavirusa. Ipak, kasnije ove godine u škotskom Glasgowu trebale bi se održati konferencije na kojima će se razgovarati o ovom problemu. Naglasak će pritom biti, kako je objasnio Richard Aleyy sa Sveučilišta u Pennu, na upotrebi novih tehničkih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena, poput satelita kojima se mjere razine otapanja leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:27