PAZE NA DETALJE

Satelitske snimke otkrile dobro čuvanu kinesku tajnu: Pogledajte što su izgradili usred pustinje

Fotografije koje je uslikao komercijalni satelit tvrtke Maxar proslijeđene su Mornaričkom institutu SAD-a i nekolicini svjetskih medija
 Handout/Satellite image Š2021 Maxar Technologies/AFP

Kineska vojska izgradila je niz meta koje nalikuju američkim ratnim brodovima u pustinji Taklamakan u zapadnoj pokrajini Xinjiang, otkriveno je na seriji satelitskih fotografija snimljenoj u listopadu ove godine.

Fotografije koje je uslikao komercijalni satelit tvrtke Maxar proslijeđene su Mornaričkom institutu Sjedinjenih Država i nekolicini svjetskih medija, a otkrivaju kako je kineska vojska napravila makete nekolicine američkih ratnih brodova u prirodnoj veličini kako bi testirala svoje protubrodske projektile.

Na testnom poligonu u Taklamakanu nalazi se najmanje jedna meta koja nalikuje američkom nosaču zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz, te barem dvije manje mete koje nalikuju razaračima klase Arleigh Burke - koji predstavljaju većinu američke flote ratnih brodova.

image
Handout/Satellite image Š2021 Maxar Technologies/AFP

Novi se testni poligon nalazi nedaleko od nekadašnjeg poligona na kojem je Kina testirala svoje "ubojice nosača", balističke projektile DF-21D, a nove mete pokazuju kako Kina i dalje aktivno radi na razvoju oružja čiji je cilj odvratiti najmoćnije američke brodove od borbenog djelovanja u regiji Indo-Pacifika - prvenstveno oko otoka Tajvana i oko otočja Spratly.

Meta koja glumi Nimitz - nuklearni nosač zrakoplova kakvih SAD ima deset u aktivnoj službi - plosnata je i bez nadgradnji koje se nalaze na pravom nosaču, te će vjerojatno služiti za isprobavanje balističkih projektila, koji svojim metama prilaze pod velikim kutem, te udaraju gotovo vertikalno u svojem završnom dijelu napada.

image
Handout/Satellite image Š2021 Maxar Technologies/AFP

Primarna meta koja predstavlja nosač zrakoplova prekrivena je metalom, poput prave palube ratnog broda, no na poligonu se nalaze i još dvije manje sofisticirane mete, vjerojatno od betona, no čiji je tlocrt identičan tlocrtu nosača klase Nimitz. Mete koje predstavljaju Arleigh Burke razarače puno su sofisticiranije, te na sebi imaju i jarbole koji vjerojatno sadrže telemetrijske instrumente i reflektore radara.

Na poligonu se prostire i sustav tračnica razmaka od 6 metara, na kojima se nalazi 75 metara dugačka meta prepuna različitih instrumenata, vjerojatno za testiranje gađanja brodova u pokretu.

image
Handout/Satellite image Š2021 Maxar Technologies/AFP

Kina i dalje radi na razvoju svojih DF-21D balističkih projektila srednjeg dometa, prvog protubrodskog balističkog projektila. Iako je prva verzija dizajnirana kako bi nosila nuklearno oružje, analitičari Pentagona vjeruju kako je D verzija naoružana konvencionalnim bojevim glavama, namijenjenim za potapljanje neprijateljskih brodova unutar dometa od 800 nautičkih milja, čime pokrivaju gotovo polovicu Južnog kineskog mora.

Prema posljednjem izvještaju Pentagona o razvoju kineskih oružja i vojske, objavljenom prošlog tjedna, kineske raketne snage kao primarni cilj imaju upravo prijetnju američkim nosačima zrakoplova, kako oni ne bi omeli kineske ambicije spram Tajvana i brojnih osporenih atola u Južnom kineskom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 13:33