KAMIONI S LEŠEVIMA

Satelitske snimke otkrile horor kod Mariupolja: ‘Proširenje je počelo između 23. i 26. ožujka‘

Ruski kamioni su pokupili leševe s ulica lučkog grada i prevezli ih u obližnje selo Manuš, a potom ih bacili u masovnu grobnicu

Masovne grobnice u selu Manuš

 AFP

Satelitske snimke Maxar Technologiesa navodno otkrivaju masovnu grobnicu u selu Manuš, 20 kilometara zapadno od Mariupolja. Američka tvrtka priopćila je da se na tom mjestu posljednjih tjedana pojavilo više od 200 novih grobnica i da fotografije pokazuju da je proširenje počelo između 23. i 26. ožujka.

Mariupoljski gradonačelnik Vadim Bojčenko kazao je u četvrtak kako je Rusija skrivala dokaze o svojim barbarskim ratnim zločinima u Mariupolju pokapajući tijela civila ubijenih granatiranjem u novu masovnu grobnicu.

Rekao je da su ruski kamioni pokupili leševe s ulica lučkog grada i prevezli ih u obližnje selo Manuš, a potom ih potajno bacili u masovnu grobnicu u polju pored starog groblja.

Rusi su iskopali ogromne rovove, široke 30 metara u koje ubacuju mrtve.

image

Masovne grobnice u selu Manuš

AFP

Gradonačelnik je procijenio da je više od 20.000 stanovnika Mariupolja ubijeno otkako su ruske snage počele napadati grad tijekom prvih dana invazije Vladimira Putina. Većina leševa sada je uklonjena, rekao je, a neki su odloženi u mobilne krematorije.

Bojčenko je demantirao Putinove tvrdnje da je Rusija 'oslobodila' grad. Rekao je da su ukrajinski vojnici ostali zatvoreni u čeličani Azovstal na lijevoj obali Mariupolja, zajedno s između 300 i 1000 civila, uključujući žene i djecu.

'Ne znamo točan broj civila jer ih nismo uspjeli izvući. Treba nam jednodnevni prekid vatre da bi se to dogodilo', kazao je za Guardian.

Civili žive u očajnim uvjetima u mreži podzemnih tunela, okruženi ruskim trupama.

image

Masovne grobnice u selu Manuš

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 14:33