NAKON 18 DANA

SATELITSKE SNIMKE OTKRILE KAMO JE NESTAO KIM JONG-UN? Sjevernokorejski lider navodno je u svojem omiljenom resortu

 
Wonsan na satelitskim snimkama i Kim Jong-un
 various sources / AFP / KCNA

Nakon što je Kim Jong-Un 15. travnja prvi put propustio obilježavanje godišnjice rođenja svojeg djeda i osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga (nominalno i dalje vječnog vođe države), u medijima diljem svijeta počelo se špekulirati o zdravstvenom stanju sjevernokorejskog lidera.

Pisalo se kako je bio podvrgnut kompliciranom operativnom zahvatu i da je navodno u kritičnom stanju, ali te su špekulacije ubrzo opovrgnule dobro obaviještene agencije iz Južne Koreje i Kine.

I dok ostaje činjenica da Kima već tjednima nitko nije vidio u javnosti, danas je ipak došlo do malog razvoja u priči.

Naime, Reuters piše da satelitske snimke pokraj grada Wonsan u Sjevernoj Koreji pokazuju da se tamo u utorak kretao veći broj luksuznih plovila koje obično koriste Kim Jong-Un i njegova svita. To sugerira da je sjevernokorejski lider bio u svojem omiljenom resortu na obali, kažu stručnjaci koji pomno prate situaciju u toj izoliranoj zemlji.

Nadalje, druge snimke su pokazale da je osobni vlak Kim Jong-Una bio na željezničkoj stanici koju "dragi vođa" koristi kada posjećuje svoju vilu u Wonsanu.

This satellite image taken on April 23, 2020, and provided by Planet Labs and annotated by 38 North, a think tank specialized in North Korea's studies, shows the Wonsan railway station. A train likely belonging to North Korean leader Kim Jong Un has been spotted at a resort town in the country's east, satellite photos reviewed by 38 North showed, as speculation persists over his health. - The train was parked at a station reserved for the Kim family in Wonsan on April 21 and April 23, the respected 38North website said in a report published Saturday. 38North cautioned that the train's presence
various sources / AFP
Satelitska snimka Wonsana iz 23. travnja pokazuje vlak Kim Jong-Una na stanici

Dužnosnici u Južnoj Koreji i SAD-u kažu da je vrlo moguće da je Kim u Wonsanu, možda kako bi izbjegao zarazu koronavirusom. No, upozoravaju da je lokacija i zdravlje Kim Jong-Una strogo čuvana tajna u Sjevernoj Koreji.

Zadnji put su sjevernokorejski državni mediji o lokaciji svojeg lidera izvijestili kada je predsjedao jednim sastankom 11. travnja, dakle prije 18 dana. No, na dnevnoj bazi se pojavljuju diplomatska pisma koja on navodno šalje.

Kimov resort u Wonsanu pun je vila za goste, ima privatnu plažu, košarkaši teren i privatnu željezničku stanicu, sudeći prema satelitskim snimkama i informacijama upućenih eksperata. Navodno se tamo gradi i hipodrom, a u blizini je vezana i Kimova luksuzna jahta Princess 95, vrijedna 7 milijuna dolara.

- To je jedna od njegovih omiljenih kuća, a čini se da diljem zemlje Kim ima barem 13 sličnih kompleksa. Svi su izgrađeni tako da mogu poslužiti kako njegov ured te iz njih može voditi državu - kaže američki stručnjak za Sjevernu Koreju Michael Madden. No, dodaje da Kim koristi samo pola vila koje ima na raspolaganju.

This satellite image taken on April 15, 2020, and provided by Airbus Defence & Space and annotated by 38 North, a think tank specialized in North Korea's studies, shows the resort town of Wonsan. A train likely belonging to North Korean leader Kim Jong Un has been spotted at a resort town in the country's east, satellite photos reviewed by 38 North showed, as speculation persists over his health. - The train was parked at a station reserved for the Kim family in Wonsan on April 21 and April 23, the respected 38North website said in a report published Saturday. 38North cautioned that the train's presence
various sources / AFP
Satelitska snimka Wonsana iz 15. travnja

Kompleks u Wonsanu jedan je od većih, a Kimu omogućuje da lakše putuje istočnom obalom zemlje i da se brzo vrati u Pyongyang svojim privatnim vlakom ili specijalnom autocestom koju smiju koristi samo on i drugi najviši dužnosnici u zemlji.

Osim toga, Wonsan ima i veliki simbolički značaj za Sjevernu Koreju jer je upravo tamo sa sovjetskim trupama na kraju Drugog svjetskog rata pristao Kim Il Sung. Neki smatraju da je upravo tamo rođen i Kim Jong-Un, koji je u tom odmaralištu 2013. ugostio i legendarnog američkog košarkaša Dennisa Rodmana.

U Wonsanu režim ponekad provodi i vojne vježbe i testiranje projektila, koji redovno dižu tlak Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:56