UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Satelitske snimke otkrile rupe na krovu nuklearke, Ukrajinci građanima počeli dijeliti tablete joda

Volodimir Zelenski obećava da će potisnuti rusku vojsku natrag na granicu dok savjetnici tvrde da su probili crtu bojišnice na više mjesta

Sateliske snimke koje prikazuju rupe u krovu elektrane

 Maxar Technologies/Afp

Ključni događaji:

- Velika Britanija: Rusija ulaže znatne napore da ojača snage oko Hersona

- Oleksij Arestovič: Radi se o sporoj operaciji ‘drobljenja‘ neprijatelja za koju će trebati vremena

- Tim inspektora IAEA stigao je u Kijev, na putu u nuklearnu elektranu Zaporižje

- Zelenski poručio Rusima: ‘Vraćamo svoje, idemo do granice, bježite ako želite živjeti‘

- Kijev tvrdi da su njihove snage probile rusku obranu na nekoliko područja bojišnice

- Započela je dugo očekivana protuofenziva ukrajinskih snaga u južnoj regiji Herson


>>> NOVO <<< 11:54 - Ukrajinske vlasti počele su stanovnicima u blizini najveće europske nuklearne elektrane dijeliti tablete joda, radi straha da bi žestoke borbe koje se odvijaju oko kompleksa mogle prouzročiti curenje radijacije, a možda i veću katastrofu.

Tablete joda daju se ljudima koji žive u krugu od 50 kilometara u Energodaru, kazao je Volodimir Marčuk, glasnogovornik regionalne vojne administracije Zaporižja za NBC News.

Mještanima je rečeno da ne uzimaju tablete preventivno, nego u slučaju curenja radijacije, kada će vlada dati upute.

Nije kazao koliko je tableta distribuirano i tko ih je dobio, no u zasebnoj objavi na Telegram kanalu gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov kazao je kako je u grad iz regionalnih rezervi dostavljeno 25.000 tableta. Pritom je napomenuo kako je razina radijacije oko elektrane zasad normalna.

Inače, tablete kalijevog jodida koriste se kako bi pomogle zaštititi štitnjaču u slučaju radioaktivnog zračenja.


11:17 - Satelitske snimke prikazuju rupe na krovu okupirane nuklearke Zaporižje nastale uslijed granatiranja proteklih dana zbog čega se strahuje od mogućeg širenja radijacije.

"Kao rezultat konstantnog bombardiranja oštećena je infrastruktura zbog koje bi moglo doći do curenja radioaktivnog sadržaja, ali i požara", napisao je na Telegramu ukrajinski Energoatom.

image

Sateliske snimke koje prikazuju rupe u krovu elektrane

Maxar Technologies/Afp
image

Sateliske snimke koje prikazuju rupe u krovu elektrane

Maxar Technologies/Afp

Podsjetimo, ukrajinske snage uspjele su osvojiti dio teritorija koji se nalazi u blizini nuklearke.

Dužnosnici koje je u Ukrajini postavila Rusija u ponedjeljak su kazali da je ukrajinski projektil probio rupu u krovu skladišta goriva u nuklearnoj elektrani Zaporižja, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti.

Vladimir Rogov, član ruske uprave u regiji Zaporižja na Telegramu je objavio fotografiju rupe u krovu zgrade smještene na lokaciji koja se koristi za skladištenje goriva reaktora.

Reuters nije uspio provjeriti izvješće s bojišta.

I Kijev i Moskva negiraju da su gađali najveću europsku nuklearnu elektranu, istodobno se međusobno optužujući za taj čin.

Obje strane se slažu da situacija u postrojenju prijeti sigurnosti Europe te se međusobno optužuju i za opasnost od nuklearne katastrofe.

Nakon informacija o tomu da je projektil probio krovište skladišta dužnosnici su rekli da je razina radijacije u postrojenju normalna.

Ruski dužnosnici iz Zaporižje optužuju Ukrajinu za "neprekidnu vatru" na elektranu u ponedjeljak.

Novinska agencije TASS je, pozivajući sa na lokalnu upravu, izvijestila da je Ukrajina koristila američku haubicu M777 za ispaljivanje topničkih granata.

Izvještaji o napadu uslijedili su nakon što je UN-ova služba za nuklearni nadzor u ponedjeljak objavila da šalje svoju misiju u elektranu u kojoj radi ukrajinsko osoblje, ali je pod kontrolom ruskih vojnih snaga.


10:28 Rusija je uložila znatne napore kako bi ojačala svoje snage oko Hersona, tvrdi Ministarstvo obrane Velike Britanije, u jeku ukrajinskih tvrdnji da njihove snage postižu proboje u svom nastojanju da ponovno zauzmu područja na jugu zemlje, prenosi BBC.

Većina ruskih postrojbi u regiji vjerojatno će imati premalo ljudstva i ovisit će o krhkim opskrbnim linijama koje se sastoje od trajekata i pontonskih mostova preko rijeke Dnjepar, navodi Ministarstvo obrane u svom jutarnjem izvješću. Navodi se da će trupe s istoka vjerojatno biti premještene na jug Ukrajine u "značajnoj reorganizaciji ruskih snaga".

Ministarstvo obrane tvrdi da je Ukrajina pojačala napade na rusku liniju bojišnice, s preciznim udarima dugog dometa koji ometaju rusku dopunu opskrbe. Ukoliko održiva ukrajinska ofenziva bude uspješna, kaže Ministarstvo obrane, kohezija novih ruskih još netestiranih vojnih struktura vjerojatno će biti ključni čimbenik u tome koliko će dobro moći obraniti dobitke na jugu Ukrajine stečene početkom rata.


10:15 Prema riječima visokog dužnosnika američke administracije, Rusija se suočava s "brojnim neuspjesima" kada su u pitanju bespilotne letjelice iranske proizvodnje nabavljene od Teherana ovog mjeseca za korištenje u ratu s Ukrajinom. Taj dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kaže da je Rusija, koliko je Washingtonu poznato, zaprimila bespilotne letjelice Mohajer-6 i Shahed.

Dužnosnik kaže da je to vjerojatno dio ruskog plana nabave stotina takvih letjelica, prenosi Guardian agenciju Reuters. "Procjenjujemo da Rusija namjerava koristiti te iranske bespilotne letjelice, koje mogu izvoditi napade zrak-zemlja, elektroničko ratovanje i ciljanje, na bojnom polju u Ukrajini", rekao je dužnosnik.

U srpnju je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao novinarima da Sjedinjene Države imaju informacije koje ukazuju da se Iran priprema Rusiju opskrbiti sa do nekoliko stotina dronova.


10:05 Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič otkrio je više detalja o ukrajinskoj protuofenzivi u Hersonu. U novoj objavi na Telegramu Arestovič je naveo kako jre u ponedjeljak počeo aktivni dio oslobađanja juga od ruskih osvajača.

"Ovo je planirana spora operacija drobljenja neprijatelja, spašavanja života naše vojske i civila. Naravno, mnogi bi htjeli ofenzivu velikih razmjera i vijesti o zauzimanju mjesta od strane naše vojske za sat vremena. Ali ne borimo se tako. Da, sredstva su ograničena. Ne vodimo borbe kako bi se razmetali i sipali fraze fraze kao neprijatelj. Borimo se za cilj. A ova stvar zahtijeva vrijeme i trud. Stoga, budite strpljivi. Ovaj proces neće biti jako brz, ali će završiti postavljanjem ukrajinske zastave u svim mjestima u Ukrajini", poručio je, kako prenosi Guardian.


09:54 Prema britanskim obavještajnim službama, nekoliko brigada ukrajinskih oružanih snaga pojačalo je intenzivnu topničku vatru u sektorima prve linije u južnoj Ukrajini rano u ponedjeljak, prenosi The Guardian.

Ukrajinski dalekometni precizni udari nastavljaju ometati rusku opskrbu, no još nije moguće potvrditi opseg ukrajinskog napredovanja, navodi Ministarstvo obrane Velike Britanije u svom najnovijem izvješću.


09:50 Tim inspektora UN-ove agencije za nuklearni nadzor stigao je u Kijev, na svom putu za nuklearnu elektranu Zaporižje u južnoj Ukrajini, gdje bi trebali obaviti inspekciju.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, rekao je da će tim biti u posjetu elektrani od srijede do subote.

"Moramo zaštititi sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja", naveo je Grossi na Twitteru.

"Rafael Grossi i tim stručnjaka i inspektora krenuli su u misiju potpore i pomoći IAEA-e u Zaporižje, kako bi pomogli u osiguravanju nuklearne sigurnosti i sigurnosti u ukrajinskoj NE Zaporižje i poduzeli vitalne aktivnosti zaštite", dodala je IAEA.

U međuvremenu, ruske vlasti u ukrajinskom gradu Energodaru optužile su ukrajinske snage za ponovno granatiranje teritorija nuklearne elektrane Zaporižje, objavila je ruska novinska agencija TASS. Gradske vlasti su priopćile da su dvije granate eksplodirale u blizini zgrade za skladištenje istrošenog goriva u postrojenju, prenosi Guardian agenciju Reuters. Ukrajina i Rusija već se duže vremena međusobno optužuju za napade na najveću europsku nuklearnu elektranu.


06:29 Dugo očekivana protuofenziva ukrajinskih snaga započela je u južnoj regiji Herson, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je: "Ako žele preživjeti, vrijeme je da ruska vojska pobjegne".

Ukrajinske trupe probile su rusku obranu u nekoliko područja bojišnice u blizini grada Hersona, ustvrdio je u ponedjeljak Oleksij Arestovič, viši savjetnik Zelenskog.

Arestovič je u video intervjuu rekao da su ukrajinske snage granatirale i trajekte u regiji Herson, koje Moskva koristi za opskrbu teritorija pod ruskom okupacijom na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

Zelenski se nije posebno osvrnuo na protuofenzivu tijekom svog obraćanja u ponedjeljak navečer, ali je rekao: "Okupatori trebaju znati - mi ćemo ih izbaciti do granice. Do naše granice, čija se linija nije promijenila", prenosi The Guardian.

Oni koji se predaju, rekao je, bit će tretirani prema Ženevskim konvencijama. "Ako me ne poslušaju, obračunat će se s našim braniteljima, koji neće stati dok ne oslobode sve što pripada Ukrajini", dodao je.

"Ukrajina vraća svoje. Vratit će Harkovsku regiju, Lugansku regiju, Donjecku regiju, Zaporišku regiju, Hersonsku regiju, Krim... To će se dogoditi".

Ukrajinske snage zauzele su četiri sela u blizini grada Hersona nakon što su probile crtu bojišnice na tri mjesta, izvijestio je CNN pozivajući se na ukrajinski vojni izvor, a glavna "meta" bio je Herson. Operacija je započela teškim granatiranjem ruskih položaja i pozadine, natjeravši ruske snage u bijeg, rekao je izvor.

‘Ne spekulirajte o napretku‘

Ukrajinski raketni udari ostavili su grad Novu Kahovku, mjesto pod pod ruskom okupacijom istočno od grada Hersona, bez vode i struje, rekli su dužnosnici lokalnih vlasti, koje je postavila Moskva.

Izvještaji s bojnog polja nisu se mogli neovisno provjeriti, ističe Guardian.

Ranije u ponedjeljak, glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva, Natalija Humenjuk, potvrdila je da je započela protuofenziva u pokrajini Herson nakon što se na internetu proširila video snimka koja navodno prikazuje vojnika iz separatističke samoproglašene tzv. Donjecke Narodne Republike, koju podupire Kremlj, kako kaže da su se ukrajinske snage probile kroz prve linije obrane.

"Danas smo započeli ofenzivne akcije u različitim smjerovima, uključujući u regiji Herson", rekla je Humenjuk na briefingu, dodajući da su ukrajinske snage napale više od 10 lokacija u proteklom tjednu i "neupitno oslabile neprijatelja".

Humenjuk je odbila otkriti detalje, rekavši da su ruske snage na jugu i dalje "prilično moćne" i da je za operaciju potrebna "tišina" jer bi medijska pozornost mogla utjecati na rezultate. Njezine se tvrdnje također nisu mogle neovisno potvrditi.

Ona je pozvala lokalno stanovništvo da hitno ode ili potraži sklonište. Humenjuk je istaknula da su ruske snage jake i da je, iako je moral u njihovim redovima nizak, "prerano za opuštanje".

Zapadna i ukrajinska vojna obavještajna služba primijetila je gomilanje ruskih vojnika i opreme ovog ljeta, što sugerira da je Rusija pripremala vlastitu ofenzivu.

Međutim, savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, upozorio je političare, stručnjake i kreatore javnog mnijenja da ne spekuliraju o napretku vojne operacije prije nego što ukrajinsko Ministarstvo obrane i vojska daju službene izjave.

“Razumijem naše želje i snove… Ali rat nije ‘sadržaj‘. Filtrirajmo informacije i radimo profesionalno iz poštovanja prema našim braniteljima”, napisao je na Telegramu.

Rusija: ‘Ofenziva je neslavno propala‘

"Želi li netko znati kakvi su naši planovi? Od istinski odgovorne osobe nećete čuti pojedinosti. Jer ovo je rat. I tako je u ratu", složio se i sam predsjednik Zelenski.

Rusko ministarstvo obrane, pak, objavilo je u ponedjeljak da su ruske snage odbile ukrajinsku ofenzivu u okupiranim područjima Hersona i Mikolajiva na jugu Ukrajine.

Ukrajinska vojska je pretrpjela teške gubitke, piše u ruskom priopćenju, no informaciju nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

"Pokušaj neprijateljske ofenzive je neslavno propao", rečeno je.

Ukrajinsko vodstvo je nekoliko puta od srpnja najavljivalo veliku kontraofenzivu na jugu.

U ponedjeljak su ukrajinske snage u tom dijelu zemlje objavile da su probile ruske linije u regiji Herson, prisilivši jedinice separatista Donjecka i ruske marince da se povuku. Ne znaju se detalji o kojoj lokaciji se radilo.

Ukrajinski glavni stožer nije spomenuo ofenzivu u svome izvješću u ponedjeljak navečer, no ukrajinske vlasti su pozvale ljude da napuste područja koja su okupirali Rusi. Onima koji ne mogu otići savjetovale su da osiguraju zalihe hrane i vode i da se sklone u sigurne zgrade.

Zapadni vojni promatrači opazili su ukrajinsko napredovanje u Novoj Kahovki, gdje cesta važna za rusku opskrbu na desnoj strani obale prelazi preko brane na Dnjepru. Ukrajinska vojska iz daljine je raketirala cestu proteklih dana.

U međuvremenu, u ruskom granatiranju poginulo je dvoje i ranjeno 24 ljudi u centru grada Mikolajiva koji kontrolira Ukrajina, tvrde tamošnje vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:28