BIJELI LABUDOVI PRIJETE

Satelitske snimke otkrivaju Putinove planove: Na granicu s Europom prebacio je 11 nuklearnih bombardera

Usporedbe radi, 12. kolovoza tamo nije bio niti jedan bombarder, a već su 21. kolovoza tamo bila četiri bombardera

Četiri Tupoljeva Tu-160 u Oleniji su od 21. kolovoza, a 7. listopada snimljeno je sedam Tupoljeva Tu-160 i četiri Tupoljeva Tu-95

 east2west news/WillWest News/Profimedia

Satelitske snimke pokazuju da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin povećao broj strateških nuklearnih bombardera koji su stacionirani u zračnoj bazi Olenija na sjeveru zemlje, piše Daily Mail.

U toj bazi, koja se nalazi 120 kilometara južno od Murmanska, trenutno se nalazi sedam supersoničnih bombardera Tupoljev Tu-160s i četiri Tupoljeva Tu-95. Usporedbe radi, 12. kolovoza tamo nije bio niti jedan bombarder, a već su 21. kolovoza tamo bila četiri bombardera.

image

Sedam Tupoljeva Tu-160 i četiri Tupoljeva Tu-95 u Oleniji se nalaze od 7. listopada

east2west news/WillWest News/Profimedia
image

Četiri Tupoljeva Tu-160 u Oleniji su od 21. kolovoza 2022. godine

east2west news/WillWest News/Profimedia
image

Uzletna pista u Oleniji snimljena 12. kolovoza

east2west news/WillWest News/Profimedia

Informaciju u povećanju broja bombardera u Oleniji donijela je norveška internetska stranica za provjeru činjenica Faktisk.no, a svoje su tvrdnje potkrijepili satelitskim fotografijama koje je načinila američka tvrtka Planet Labs PBC.

Vijest o povećanju broja bombardera dolazi nakon što je The Jerusalem Post prije dva tjedna objavio da se u Oleniji bez nekog očitog povoda pojavilo sedam nuklearnih bombardera. Konkretno, radilo se o Tupoljevima TU-160s i TU-95s.

image

Četiri Tupoljeva Tu-160 u Oleniji su od 21. kolovoza 2022. godine

east2west news/WillWest News/Profimedia

Ti se zrakoplovi inače nalaze u Zračnoj bazi Engels koja je od Moskve udaljena 724 kilometra jugoistočno.

Sada se ti bombarderi nalaze 185 kilometara od rusko-norveške granice, odnosno granice Rusije i članice Sjevernoatlantskog saveza.

Pored nuklearnih projektila, spomenuti zrakoplovi mogu ispaljivati i uobičajeno oružje. Daily Mail piše da se u Oleniji nalaze i krstareće rakete Kh-101. Rusija bi te rakete otamo mogla ispaliti na Ukrajinu. Te rakete mogu nositi obične i nuklerne bojeve glave.

Rusi Tupoljeve Tu-160, poznate "bijele labudove", koriste još od vremena Sovjetskog Saveza. Radi se o najvećem vojnom zrakoplovu koji može ostvariti veću brzinu od Mach 2. Zaključno s 2022. godinom, "bijeli labud" je najveći i najteži borbeni zrakoplov na svijetu te ujedno i najbrži bombarder.

Zaključno s 2016. godinom, divizija Ruskog ratnog zrakoplovstva zadužena za dugi domet raspolaže s 16 zrakoplova.

Vijest o povećanju broja bombardera u Oleniji dolazi nakon što su Ukrajinci napali skladište municije u Rusiji. Skladište se navodno nalazilo u tvornici šećera u Oktjabrskiju u Belgorodskoj oblasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:11