LOGISTIČKA NOĆNA MORA

Satelitske snimke potvrđuju katastrofičan poraz Rusa! Britanski špijuni: ‘Sve neiskusni, mobilizirani vojnici...‘

Vuhledar, oko 130 kilometara jugozapadno od Bahmuta, postao je jedna od žarišnih točaka ruske ofenzive u Donbasu

Ilustracija

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Nakon što se već danima piše o porazu dvije ruske brigade mornaričkog pješaštva u napadu na grad Vuhledar, satelitske snimke navodno to konačno i potvrđuju.

Britanska obavještajna služba objavila je satelitske fotografije koje pokazuju da su ruske pješačke brigade - 40. i elitna 155. brigada mornaričkog pješaštva - pretrpjele teške gubitke u neuspješnom napadu na Vuhledar u blizini Bahmuta.

Na fotografijama se vidi najmanje deset izgorjelih oklopnih vozila prekrivenih snijegom, u kraterima koji su vjerojatno stvorili minobacači jugoistočno od grada.

"Ta vozila vjerojatno su bila dio ruske 155. brigade mornaričkog pješaštva (NI) koja je bila na čelu nedavnih ofenziva", priopćilo je Ministarstvo obrane. "Navodno povećana sposobnost NI brigada sada je gotovo sigurno značajno degradirana, jer je popunjena neiskusnim mobiliziranim snagama."

image

Ilustracija

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Za razliku od elitnih zračno-desantnih snaga (VDV), NI nije raspoređen kao jedna velika formacija u Ukrajini. Umjesto toga, pojedinačne postrojbe priključene su Grupama snaga u kojima dominiraju kopnene snage. Elitna brigada mornaričkog pješaštva dobila je neke od najtežih taktičkih misija u ratu, te je pretrpjela izuzetno velike gubitke, ističu britanski obavještajci.

"Taj nedostatak iskustva gotovo sigurno povećava sklonost ruskih časnika prema mikroupravljanju, što zauzvrat smanjuje operativnu agilnost. Postoji realna mogućnost da se degradirane jedinice NI ponovno rasporede u nove napade kod Vuhledara", dodaje Ministarstvo.

Procjene ukrajinskog Glavnog stožera govore da je Rusija izgubila najmanje 130 oklopnih vozila, uključujući 36 tenkova u napadu na Vuhledar. No, neovisni promatrači ističu kako su te brojke vjerojatno pretjerane.

Vuhledar, oko 130 kilometara jugozapadno od Bahmuta, postao je jedna od žarišnih točaka ruske ofenzive u Donbasu. Rusi su rasporedili najmanje tri brigade oko Vuhledara, uključujući 155. brigadu mornaričkog pješaštva Pacifičke flote, koja je ranije sudjelovala u zauzimanju grada Pavlivke, oko dva kilometra od Vuhledara.

Vuhledar je rudarski grad s oko 14.000 stanovnika prije invazije. Jedan od ključnih razloga zašto je Rusiji bitan jest njegova nadmorska visina koja ga čini idealnim za postavljanje topova i raketnih sustava, koji bi mogli ugroziti autocestu koja povezuje luku Mariupolj i grad Doneck. Zauzimanje Vuhledara također dovodi u opasnost glavnu željezničku prugu koja se može koristiti za opskrbu trupa u Donecku i Mariupolju, ali i za slanje zaliha na zapad u regiju Zaporižju, koja je pod kontrolom Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:57