PRIJELOMNA TOČKA

Satelitske snimke razotkrile ruske ‘zmajeve zube‘, eksperti užasnuti: ‘To je užasna taktika‘

Kad se rovovski položaji jednom lociraju pomoću dronova, vojska postaje vrlo ranjiva i puno je izloženija neprijateljskoj vatri

Rovovi na Krimu

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Iako je vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina diljem Ukrajine izgradila impresivnu mrežu rovova, pitanje je koliko je ona zapravo učinkovita. Kako je objavio portal Newsweek, sateliti su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci snimili rovove i druge prepreke - betonske barijere zvane "zmajevi zubi" - koje Rusi intenzivno grade iščekujući dugonajavljivanu ukrajinsku protuofenzivu.

- Rusi su se uspjeli ukopati u duboke obrambene linije... Njihove trupe također su stvorile puno različitih i prilično naprednih minskih polja u Ukrajini - rekao je nedavno o rovovskom ratu glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg.

Sam koncept rovovskog ratovanja mnoge će na prvu asocirati na bojišta iz Prvog svjetskog rata, no umirovljeni bojnik američke vojske, John Spencer, tvrdi kako su rovovi i dalje "vrlo učinkovita taktika za zadržavanje terena", čak i ako se ne koriste tako često kao što je to bio slučaj u prošlom stoljeću.

- Rovovi su danas rjeđi jer vojske ipak imaju sposobnost manevarskog ratovanja, prodor se stvara zajedničkim korištenjem tenkova, aviona i radija - objašnjava Spencer.

image

Ukrajinci u rovu u Donjeckoj oblasti

Metin Aktas/Anadolu Agency Via AFP

Guy McCardle, glavni urednik SOFREP-a (Special Operations Forces Report), dodaje kako njega osobno nimalo ne iznenađuje to što se diljem Ukrajine širi mreža ruskih rovova, a prve crte bojišnice u međuvremenu uglavnom ostaju statične.

- Rovovski rat vode obje strane u ovom sukobu. Ni Rusi ni Ukrajinci trenutačno ne mogu napredovati, a ne žele se niti povući. Slično je kao u Prvom svjetskom ratu - ako nemate puno nadmoćnije snage, baš i nemate izbora - možete samo pokušati bombardirati neprijatelja. Ovo u Ukrajini uvelike se pretvorilo u poljski topnički rat, u kojem se na rovove puca iz daljine, a to je užasan način borbe - izjavio je McCardle.

No za razliku od Prvog svjetskog rata, vojske danas imaju dronove.

- Bespilotne letjelice itekako mogu zakomplicirati rovovsko ratovanje, ali jedinice u rovovima još uvijek se mogu okrenuti dodatnim metodama prikrivanja - jedna od njih su teške mreže kako ih dronovi ne bi otkrili. No kad se rovovski položaji lociraju, vojska postaje vrlo ranjiva i puno je izloženija neprijateljskoj vatri. Zato ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opetovano od Zapada traži borbene zrakoplove, oni bi mu mogli dati nevjerojatno važno oružje za gađanje Putinove vojske - kaže John Spencer.

A s obzirom na to da se Rusija već neko vrijeme muči s regrutiranjem novih vojnika u svoje redove, rovovsko ratovanje u Ukrajini uskoro bi moglo dobiti novu, još težu dimenziju.

- Rusi su izgradili dobre linije rovova, ali nemaju vojsku koja bi bila u tim istim rovovima - izjavio je Spencer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:04