SUMNJA NA TU-141

Satelitske snimke uništene okupirane zračne baze otkrivaju jedan intrigantni detalj

Napad je, prema analizi udarnih točaka na samoj bazi, najvjerojatnije izveden raketnom artiljerijom - višecijevnim bacačima raketa

Prizori iz regije Herson

 Evgeny Odinokov/AFP

Satelitske snimke otkrile su nevjerojatne razmjere razaranja u okupiranoj vojnoj zračnoj bazi pored grada Hersona, u kojoj su ruske snage držale svoje napadačke helikoptere i dronove. Ukrajinski napad na bazu uništio je više desetaka helikoptera, hangare i druge dijelove infrastrukture.

Snimke koje je portalu The War Zone ustupila privatna tvrtka za satelitsko snimanje Planet Labs otkrivaju kako su ruske snage nakon zauzimanja zračne baze u Hersonu napunile njena sletna mjesta s helikopterima i drugim letjelicama, preselivši tamo značajan dio svojih napadačkih i desantnih zrakoplova.

image

Prizori iz regije Herson

Evgeny Odinokov/AFP

No, snimke koje su uslikane 15. ožujka u 1,35 sati po lokalnom vremenu prikazuju velike stogove dima kako se izdižu iz baze, na kojoj se nalaze brojni uništeni helikopteri, uz brojne manje požare koji se prostiru na širem području baze.

Osim satelitskih snimaka, uspješan napad na bazu ruske vojske potvrđuju i snimke s društvenih mreža, nadzornih dronova, te protupožarnih satelita, koji su detektirali područja visokih temperatura na lokaciji zračne baze.

image

Prizori iz regije Herson

Evgeny Odinokov/AFP

Ono što je zanimljivo, jedna satelitska snimka otkriva da se na spomenutom aerodromu nalaze tri letjelice koje poprilično nalikuju na onu koja se prošlog četvrtka srušila u Zagrebu. War Zone je u prvom tekstu i spomenuo mogućnost da su te letjelice iste ili slične onoj iz Zagreba, ali poslije su uklonili taj dio.

(Fotografija na kojoj se navodno vide letjelice TU-141 nalazi se u donjem lijevom kutu)

Na fotografijama Planet Labsa, najveći oblak dima uzdiže se iznad središnjeg dijela baze, gdje se nalazi ključna infrastruktura za opremanje i održavanje letjelica, a oblak je toliki da je vjerojatno sakrio pune razmjere štete koju je nanio ukrajinski napad.

Na drugim dijelovima baze vidljivi su helikopteri u plamenu, kao i razoreni helikopteri koji ne gore - moguće posljedica prethodnog ukrajinskog napada koji se dogodio tjedan dana ranije, 7. ožujka ove godine. Cijela je baza prekrivena letjelicama i vozilima, no moguće je da je dio tih vozila nekoć pripadao Ukrajincima, koji su ih ostavili za sobom kada su napuštali bazu.

Ukrajinske su vlasti nakon prethodnog napada pobjedonosno objavile kako su uništile 30 helikoptera, no neovisni analitičari bili su skeptični spram tih tvrdnji, s obzirom da je šteta koja je nanesena bazi tada bila znatno manja nego u napadu ovog utorka.

image

Prizori iz regije Herson

Evgeny Odinokov/AFP

Napad je, prema analizi udarnih točaka na samoj bazi, najvjerojatnije izveden raketnom artiljerijom - višecijevnim bacačima raketa. Analitičari portala The War Zone ističu kako je ukupnu štetu koja je počinjena u dva napada u dva tjedna teško precizno procijeniti, no i kako nema sumnje da su ruske snage sigurno pretrpjele "značajne" gubitke u oba napada, te da Ukrajina i dalje ima vojnu sposobnost ugroziti bazu izravnim raketnim napadima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:45