SMRT JAMALA KHASHOGGIJA

SAUDIJCI KONAČNO PRIZNALI DA SU UBILI NOVINARA U KONZULATU Tvrde da su uhitili 18 ljudi: 'Izgubio je život tijekom borbe u prostorijama konzulata'

 
Jamal Khashoggi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu; princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman; turski istražitelj obavlja očevid u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu
 Reuters TV, Murad Sezer, Press Association / Profimedia, REUTERS

Saudijski novinar i dopisnik Washington Posta Jamal Khashoggi umro je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu nakon borbe sa osobama s kojima se ondje susreo, priopćila je u subotu Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage.

Zbog te afere, koja je izazvala napete odnose između Rijada i zapadnih zemalja, sa svojih dužnosti smijenjeni su zamjenik šefa obavještajne službe Ahmad al-Assiri te viši suradnik prijestolonasljednika Mohammed bin Salmana, Saud al-Qahtani.

"Istraga je još u tijeku i do sada je uhićeno 18 Saudijaca", ističe se u priopćenju saudijskog državnog tužitelja.

Također se navodi da je ukaz o smjeni dvojice dužnosnika izdao kralj Salman, koji je naredio i formiranje specijalne komisije ministara, na čijem čelu će biti prestolonasljednik, a koja bi trebala reorganizirati sustav saudijske obavještajne zajednice.

Za Ahmada al-Assirija se još u četvrtak pročulo da će biti žrtveni jarac u ovom slučaju, a prema informacijama koje je tada objavio New York Times, Saudijci su kanili ponuditi priču prema kojoj je on krivo shvatio prestolonasljednika kada mu je ovaj naredio da uhiti Khashoggija i dovede ga na ispitivanje u Rijad te da je, pokušavajući se dokazati pred princom, prekoračio svoje ovlasti i novinara dao ubiti.

Saudijska Arabija nija podastrla nikakve dokaze koji bi podržali njezine navode o okolnostima koje su prethodile Khashoggijevoj smrti i ne zna se hoće li zapadni saveznici biti zadovoljni saudijskom verzijom događaja.

Ipak, američki predsjednik Donald Trump tragični događaj u konzulatu nazvao je 'neprihvatljivim', ali je Saudijsku Arabiju istovremeno nazvao 'velikim saveznikom', a njihvo verziju događaja u konzulatu 'vjerodostojnom'.

- Ovo je važan i sjajan prvi korak, rekao je Trump pohvalivši 'brzu istragu' koju su proveli Saudijci, premda im je trebalo punih 18 dana da potvrde ono što turski istražitelji govore već danima.

Na pitanje planira li zbog svega režimu u Rijadu nametnuti sankcije, Trump je rekao da je to opcija, ali je u nastavku svog odgovora dao do znanja da vrlo vjerojatno neće biti ništa od takvog scenarija.

- Ja bih ipak radije zadržao milijune radnih mjesta u Americi i pronašao neko drugo rješenje umjesto sankcija, izjavio je Trump spominjući pritom sporazum težak 110 milijardi američkih dolara koji je sa Saudijcima potpisao tijekom svog službenog posjeta kraljevini. Riječ je o ugovorima o isporuci vojne opreme toj državi koja, kako je Trump također istaknuo, u regiji predstavlja protutežu Iranu.

Bijela kuća je u odvojenom priopćenju navela da je 'duboko ožalošćena' smrću novinara.

S druge strane, neki američki zastupnici u Kongresu nisu uvjereni u saudijske navode.

- Reći da sam skeptičan u pogledu nove saudijske priče o Khashoggiju blago je rečeno, rekao je republikanski senator Lindsey Graham, Trumpov saveznik koji je bio oštro kritičan prema Saudijskoj Arabiji zbog incidenta.

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je 2. listopada nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje s turskom zaručnicom.

Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno.

Sjedinjene Države zatražile su od Turske snimku koja navodno pruža snažan dokaz da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok su turski istražitelji već drugi put ovoga tjedna izvršili pretres saudijskog konzulat u sklopu istrage, javio je BBC u četvrtak.

Glavni tajnik UN-a "duboko uznemiren" smrću saudijskog novinara Khashoggija

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "duboko je uznemiren" potvrdom Rijada o smrti saudijskog novinara Jamal Khashoggija, izjavio je u petak glasnogovornik UN-a.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na "brzu, temeljitu i transparentnu" istragu o okolnostima Khashoggijeve smrti te zatražio punu odgovornost za one koji su u to bili umješani.

Saudijski novinar i dopisnik Washington Posta Jamal Khashoggi umro je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu nakon borbe sa osobama s kojima se ondje susreo, priopćila je u subotu Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:56