ESKALACIJA NAPETOSTI

Saudijska Arabija će predočiti dokaze o povezanosti Irana s napadom

iranski predsjednik Hasan Rohani
 Profimedia, Abaca Press

Saudijska Arabija priopćila je da će predočiti dokaze koji povezuju režim u Teheranu s napadom bez presedana na naftnu industriju u Abkaiku koji je, kako tvrdi SAD, došao iz Irana, prenosi u srijedu Reuters.

Teheran je nakon vrlo opasne eskalacije napetosti na Bliskom istoku zanijekao bilo kakvu umiješanost u napad 14. rujna na saudijska naftna postrojenja, uključujući i najveću rafineriju u svijetu, a koji je smjesta prepolovio saudijsku proizvodnju nafte.

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da njegova zemlja ne želi sukob u regiji, već je optužio SAD i Saudijsku Arabiju za rat u Jemenu.

No saudijsko ministarstvo obrane najavilo je konferenciju za novinare na kojoj će, kako je rečeno, predočiti "materijalne dokaze i iransko oružje koji dokazuju umiješanost iranskog režima u teroristički napad".

Rijad je već objavio da preliminarni rezultati ukazuju kako napad nije došao iz Jemena iako su Huti, šijitska pobunjenička skupina u Jemenu koja uživa potporu Teherana, preuzeli odgovornost za napad i rekli da su ga izveli s deset dronova.

Snimke oštećenja na Abkaiku pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova ili da u napadu nisu korišteni samo Sammad-3 dronovi, tzv. dronovi samoubojice ili dronovi kamikaze.

Radi se o tzv. "lutajućem oružju" koje neko vrijeme prelijeće područje na kojem se nalaze mete, traži točno određenu metu i napada je kad je locira.

Huti su početkom srpnja održali malu vojnu izložbu na kojoj su predstavili nove dronove i krstareće rakete, među kojima i borbene dronove Sammad-3.

Američki dužnosnici tvrde kako je napad došao iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete.

Visoki američki dužnosnik pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, no teško da će se to dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana.

Saudijski veleposlanik u UN-u Andalah Al-Mouallimi rekao je da stručnjaci, zaduženi za nadzor sankcija Iranu i Jemenu, stižu u Saudijsku Arabiju zajedno s članovima neovisnog tijela koje također odgovara Vijeću sigurnosti. Na zahtjev saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana na mjesto napada stižu i francuski stručnjaci.

Napad je, ako ništa drugo, otkrio ozbiljne nedostatke u protuzračnoj obrani saudijske vojske usprkos milijardama dolara potrošenima na zapadno naoružanje, što je odmah iskoristio ruski predsjednik Vladimir Putin i ponudio Saudijcima ruske sustave protuzračne obrane.

- Spremni smo ponuditi odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji i bilo bi dovoljno da političko vodstvo te zemlje donese mudru odluku kao što su to svojevremeno učinili čelnici Irana kupivši S-300 ili kao što je to učinio turski predsjednik i od nas kupio najnovije S-400 'Triumph', sustav protuzračne obrane - rekao je Putin nakon sastanka u Ankari s Recepom Tayyipom Erdoğanom i Hasanom Rohanijem.

To oružje, naglasio je, zaštitilo bi bilo koje infrastrukturno postrojenje Saudijske Arabije.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je izjavio kako "neće žuriti" s odmazdom te da Washington koordinira sljedeće poteze sa zemljama Zaljeva i europskim državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2021 08:02