KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

SAUDIJSKA ARABIJA I NJEZIN MLADI PRINC POD SVE JAČIM PRITISKOM Sve je izvjesnije da je u njihovu turskom konzulatu doista došlo do brutalnog ubojstva

Snimka ulične kamere koja prikazuje novinara Jamala Khashoggija kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu
 Reuters TV / REUTERS

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u utorak se složio da mora doći do temeljite istrage nestanka saudijskog novinara i kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija, objavile su Sjedinjene Države nakon objava medija da će Rijad priznati da je on ubijen tijekom ispitivanja.

Khashoggi, američki državljanin i vodeći kritičar bin Salmana, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da mu je tijelo raskomadano, a zatim uklonjeno, što Saudijci odbacuju.

Turski policijski istražitelji u ponedjeljak navečer ušli su po prvi put u konzulat od nestanka novinara i pregledavali tu ustanovu duže od devet sati. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su dijelovi saudijskog konzulata, za koje se vjeruje da su skrivali tragove navodnog ubojstva novinara Kashoggija, prebojani prije ulaska turskih policijskih istražitelja u prostorije. Naveo je i da su pronađeni tragovi 'toksičnih' tvari, ali nije pojasnio o čemu je riječ, već se samo založio za brz završetak istrage.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u Rijad poslao svog državnog tajnika Mikea Pompea, rekao je kako bi za ubojstvo mogli biti krivi "odmetnuti ubojice", a u utorak je na Twitteru objavio da mu je princ bin Salman obećao temeljitu istragu nakon što je s njim razgovarao telefonski.

- Totalno mi je opovrgnuo bilo kakvu upletenost saudijskih vlasti u nestanak novinara, naveo je Trump.

Pompeo se u saudijskoj prijestolnici susreo s kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom bin Salmanom kako bi raspravljali o tom incidentu koji je pokrenuo osude međunarodne zajednice i vratio fokus na povijest kršenja ljudskih prava u tom autoritarnom kraljevstvu.

Pompeo i bin Salman su se "složili o važnosti temeljite, transparentne istrage provedene na vrijeme", objavila je u Washingtonu glasnogovornica State Departmenta.

Dužnosnik Trumpove vlade je istaknuo da iako Washington ima važan odnos s Rijadom "to ne znači da na bilo koji način ignoriraju ili ublažavaju ove događaje". Oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati, poručio je dužnosnik.

Pompeo nakon razgovora s prijestolonasljednikom putuje u Tursku, iz koje je saudijski konzul koji upravlja diplomatskim predstavništvom u kojem je posljednji put viđen novinar, u utorak, neposredno prije dolaska turskih policajaca u njegovu vlastitu rezidenciju, otišao u Saudijsku Arabiju.

Khashoggi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebice bin Salmana, koji je pisao brojne kolumne za američki Washington Post.

Lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke prijestolonasljednika i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je da bi izvadio dokument za vjenčanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2021 07:08