JAČANJE BILATERALNIH ODNOSA

SAUDIJSKA ARABIJA KUPUJE MOĆNO RUSKO ORUŽJE? Tijekom posjeta kralja Salmana Moskvi službeno izražena želja da se nabavi raketni sustav S-400

Raketni sustav S-400 i saudijski kralj Salman u krugu
 Profimedia, TASS / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je u četvrtak kralja Saudijske Arabije Salmana na razgovorima u Kremlju koji su učvrstili odnos ključan za određivanje cijene nafte u svijetu, a koji bi mogli biti važni i za rješavanje sukoba na Bliskom istoku.

Kralj Salman, prvi saudijski monarh koji je posjetio Rusiju dok je bio na vlasti, u Moskvu je vodio izaslanstvo koje je dogovorilo zajednička ulaganja vrijedna nekoliko milijardi dolara, čime su osigurana prijeko potrebna ulaganja ruskom gospodarstvu pogođenom niskim cijenama nafte i sankcijama zapada.

Na političkoj fronti nije bilo znakova bitnijih iskoraka u pitanjima u kojima su Moskva i Rijad podijeljeni, uključujući i činjenicu da podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu. No nije bilo ni znakova javno izraženih neslaganja.

"Taj posjet će dati novi jaki poticaj razvoju bilateralnih odnosa", rekao je Putin na početku susreta s kraljem Salmanom.

Na konferenciji za tisak o razgovorima dvojice čelnika, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov usredotočio se na područja u kojima se dvije zemlje slažu.

Lavrov je rekao da su se Putin i Salman složili glede važnosti borbe protiv terorizma, nalaženja mirnog rješenja za sukobe na Bliskom istoku i načela teritorijalnog integriteta.

U konkretnom izrazu produbljivanja veza Saudijska Arabija je rekla da je potpisala memorandum o razumijevanju glede kupovine protuzračnog sustava S-400 od ruskog državnog izvoznika oružja.

Dvojica čelnika imala su "prijateljski i sadržajan razgovor na temelju želje Moskve i Rijada da sustavno grade obostrano korisno partnerstvo u svim sferama", rekao je Lavrov na konferenciji na kojoj je bio i njegov saudijski kolega Adel al-Jubeir.

"Vjerujemo da su se otvorilli novi obzori za razvoj naših odnosa koje ranije nismo ni zamišljali", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova.

"Odnosi između Rusije i Saudijske Arabije dostignuli su povijesni trenutak", rekao je Jubeir. "Sigurni smo da će daljnje snaženje rusko-saudijskih odnosa imati pozitivan utjecaj na snaženje stabinosti i sigurnosti u regiji i svijetu".

Rijad podržava pobunjenike protiv vlasti sirjskog predsjednika Bashara al-Assada dok su ruske snage i iranske milicije stale na Assadovu stranu, te je time Moskva u savezu s Iranom, glavnim suparnikom Saudijske Arabije u regiji.

Moskva i Rijad su, u nastojanju da podignu cijene nafte u svijetu, surađivali na postizanju sporazuma između OPEC-a i drugih izvoznica nafte o smanjenju proizvodnje do kraja ožujka 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 11:56