NOVI VIZNI REŽIM

SAUDIJSKA ARABIJA MIJENJA ZAKONE ZBOG TURIZMA Parovi više neće morati dokazivati da su u braku ili srodstvu da bi odsjeli u istoj hotelskoj sobi

 
Ilustracija
 Faisal Al Nasser / REUTERS

Saudijska Arabija dopušta strancima, muškarcima i ženama, da unajme hotelske sobe zajedno, bez dokaza da su u srodstvu ili braku, nakon što je konzervativno muslimansko kraljevstvo uvelo novi turistički vizni režim da privuče turiste.

Ženama, uključujući Saudijke, također se dopustilo da same unajme hotelsku sobu, čime se raskinulo s prijašnjim propisima.

Ta će mjera, čini se, pripremiti uvjete da žene bez pratnje lakše putuju te da nevjenčani strani posjetitelji odsjedaju skupa u toj zaljevskoj zemlji, gdje je seks izvan braka zabranjen.

Saudijska komisija za turizam i nacionalno nasljeđe potvrdila je izvješće u petak listu na arapskome jeziku Okaz te dodala: "Od svih saudijskih državljana traži se da pokažu potvrdu o obitelji ili dokaz o srodstvu prilikom prijave u hotelima. To se ne traži od stranih turista. Sve žene, uključujući Saudijke, mogu se prijaviti i ostati u hotelu, same, uz osobnu iskaznicu prilikom prijave", napominje se.

Saudijska Arabija otvorila je svoja vrata prošli tjedan stranim turistima iz 49 zemalja pokušavajući poboljšati taj sektor i pojačati druge izvore zarade kako se ne bi samo oslanjala samo na zarade od izvoza nafte.

U sklopu te mjere, objavljeno je da posjetitelji ne moraju nositi posve prikrivajuću crnu odjeću, ali da moraju biti prikladno odjeveni.

Alkohol je i dalje zabranjen.

Saudijska Arabija bila je razmjerno zatvorena desetljećima i donedavna muškarci i žene koji nisu u srodstvu, uključujući strance, mogli su biti strogo kažnjeni zbog miješanja u javnosti.

Stoga društvena pravila ublažena su zadnjih godina, a prije zabranjena zabava u toj zemlji je procvjetala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:34