TAJNI POSJET

Saudijska Arabija niječe da se prijestolonasljednik sastao s Netanyahuom

‘Nikakav se sastanak takvog tipa nije dogodio‘, napisao je na Twitteru saudijski ministar vanjskih poslova, princ Fejsal bin Farhan
Benjamin Netanyahu
 Ohad Zwigenberg/POOL/AFP

Saudijska Arabija u ponedjeljak je demantirala informacije o sastanku prijestolonasljednika Mohameda bin Salamana i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u prigodi njegova "tobožnjeg" tajnog posjeta monarhiji u društvu američkog državnog tajnika Mikea Pompea

"Vidio sam informacije u medijima o tobožnjem sastanku prijestolonasljednika i izraelskih dužnosnika u prigodi nedavnog posjeta (Mikea Pompea). Nikakav se sastanak takvog tipa nije dogodio", napisao je na Twitteru saudijski ministar vanjskih poslova, princ Fejsal bin Farhan.

"Bili su prisutni jedino američki i saudijski dužnosnici", istaknuo je.

Vijest o prvom posjetu nekog izraelskog premijera Saudijskoj Arabiji radi tajnog sastanka s prijestolonasljednikom proteklog vikenda, objavila su izraelska državna glasila, a agenciji France Presseu potvrdio je izvor u izraelskoj vladi.

Yossi Cohen, ravnatelj Mosada, izraelske vanjske obavještajne službe, također je bio u tom posjetu NEOM-u, futurističkom gradu na sjeverozapadu Saudijske Arabije, blizu Izraela, rekli su isti izvori.

Židovska država se zadnjih godina približila nekim arapskim zemljama Perzijskog zaljeva, napose onima koje su neprijateljski raspoložene prema Iranu. Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrejn, bliski saveznici Saudijske Arabije, u rujnu su normalizirali veze s Izraelom.

Rijad koji održava veoma odmjerene veze sa židovskom državom, napose preko svog velikog zajedničkog partnera Sjedinjenih Država, i dalje je na tradicionalnom arapskom stajalištu po kojemu je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba uvjet bez kojeg nije moguća uspostava službenih veza s Izraelcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:19