NAKON TRI GODINE

Saudijska Arabija oslobodila dvije aktivistice: Jedna od njih zalagala se za pravo žena na vožnju

Badawi je uhićena jer je tužila prometne vlasti zbog odbijanja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole
Aktivistica Samar Badawi dobila je nagradu za hrabrost 2012. godine, koju joj je uručila Hillary Clinton
 Alex Wong/Getty Images/Profimedia

Saudijska Arabija oslobodila je dvije istaknute aktivistice za ženska prava koja su bile zatvorene od 2018. godine, priopćio je u ponedjeljak Zaljevski centar za ljudska prava.

Samar Badawi i Nassima al-Sadah sada su izvan pritvora, ali njihovo kretanje i aktivnosti i dalje su strogo ograničeni. Nije im je dopušteno napuštati to ultrakonzervativno kraljevstvo, objavljivati ​​na društvenim mrežama ili prihvatiti bilo kakav posao.

Al-Sadah je radila kao novinarka internetskih novina Juhaina. Uhićena je 2018. pod optužbom da je, među ostalim, komunicirala s grupama u inozemstvu koje su neprijateljski raspoložene prema Saudijskoj Arabiji.

Badawi je pažnju privukla kada je dovela u pitanje sustav muškog skrbništva podnošenjem tužbe protiv oca 2010. godine, što je dovelo do njenog privremenog uhićenja.

Kasnije je tužila prometne vlasti zbog odbijanja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. Kada je ukinuta zabrana vožnje 2018., snage sigurnosti ponovno su je uhitile.

Unatoč određenom popuštanju u društvenom životu, saudijska vlada nastavlja izrazito žestoko progoniti borce za ljudska prava.

Među njima je i aktivistica za ženska prava Loujain al-Hathloul, koja se također borila za ukidanje zabrane vožnje žena. Oslobođena je u veljači ove godine nakon tisuću dana u pritvoru, ali pristaše kažu da može ponovno biti uhićena zbog bilo kojeg djela koje se smatra nezakonitim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 10:10