BASMA BINT SAUD

Saudijska princeza oslobođena nakon 3 godine pritvora bez optužnice: ‘Smrtno je bolesna, nisu joj htjeli pomoći‘

Princeza Basma držana je u zatvoru Al-Ha‘ir, gdje su brojni drugi politički zatvorenici

Basma bint Saud

 Mandel Ngan/AFP

Saudijske vlasti oslobodile su princezu i njezinu kćer koje su gotovo tri godine držane bez optužnice u pritvoru, objavila je u subotu organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Basma bint Saud (57), članica kraljevske obitelji koja se dugo smatrala zagovornicom ženskih prava i ustavne monarhije, bila je u pritvoru od ožujka 2019., a u travnju 2020. molila je kralja Salmana i prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana da je puste na slobodu iz zdravstvenih razloga.

Princeza "i njezina kći Suhud... puštene su", objavio je ALQST na Twitteru.

"Uskraćena joj je medicinska skrb koja joj je bila potrebna zbog stanja opasnog za život", dodala je skupina za ljudska prava. "Ni u jednom trenutku tijekom njezina pritvora protiv nje nije podignuta optužnica."

Princeza Basma uhićena je neposredno prije planiranog putovanja u Švicarsku radi liječenja, tvrdi izvor blizak obitelji.

Priroda njezine bolesti nikada nije otkrivena.

Princ Muhamed nadzire reforme otkako ga je njegov otac Salman imenovao na tu funkciju u lipnju 2017. umjesto smijenjenog Muhameda bin Najefa.

Reforme uključuju ukidanje desetljećima duge zabrane vožnje za žene i ublažavanje takozvanih pravila o "starateljstvu" koja muškarcima daju proizvoljne ovlasti nad ženskim članovima obitelji.

No, saudijske vlasti također su se obračunale s disidentima, pa čak i s potencijalnim protivnicima, u rasponu od propovjednika do aktivista za prava žena, čak i članova kraljevske obitelji.

Princeza Basma držana je u zatvoru Al-Ha'ir, gdje su brojni drugi politički zatvorenici.

U pisanom svjedočenju Ujedinjenim narodima 2020., koje je vidio AFP, njezina je obitelj rekla da je njezino pritvaranje vjerojatno dobrim dijelom rezultat njezine uloge "otvorenog kritičara zlostavljanja".

Također je smatrana saveznicom Muhameda bin Najefa, dodaje se u pisanom svjedočenju.

U studenom 2017., velika antikorupcijska kampanja dovela je do toga da je luksuzni hotel Ritz-Carlton u Rijadu tri mjeseca služio kao de facto pritvorski centar za desetke prinčeva i visokih dužnosnika osumnjičenih za korupciju ili nelojalnost.

U ožujku 2020. kraljevska je garda uhitila brata i nećaka kralja Salmana, optužujući ih za poticanje puča protiv princa Muhameda, prema nekoliko izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 06:53