GORUĆI SUKOB

SAUDIJSKE OBRAMBENE SNAGE PRESRELE BALISTIČKU RAKETU IZNAD RIJADA Jemenski Hutiji intenziviranjem raketiranja Saudijaca odgovaraju na napade koalicije

Rupa u stropu kuće obitelji u Rijadu koju je napravila balistička raketa jemenskih Hutija
 Faisal Al Nasser / REUTERS

Nakon što su se na nebu iznad glavnog grada Saudijske Arabije Rijada u srijedu pojavila tri oblaka dima i čule najmanje tri detonacije, oružane snage zadužene za obranu zračnog prostora te države istog su dana iznad Rijada presrele balističku raketu, piše Reuters.

Jemenski su Hutiji intenzivirali raketiranje Saudijske Arabije sa željom da odgovore na zračne napade kojima koalicija snaga na čelu sa Saudijcima udara po njihovom oružanom pokretu, inače saveznicima Irana.

Prošlog je mjeseca u Rijadu nastradala jedna osoba kada su je pogodile krhotine raketa koje je Saudijska vojska pogodila u letu. To je prva žrtva Jemenskog građanskog rata u glavnom gradu Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija i koalicija većinom arapskih zemalja s izlazom na Perzijski zaljev intervenirali su Jemenskom građanskom ratu 2015. godine te su se sukobili s Hutijima koji su međunarodno priznatu vladu Jemena protjerali iz države i otjerali u egzil u Saudijsku Arabiju.

Napad koji se zbio u srijedu četvrti je puta u pet mjeseci da su iznad Rijada letjele rakete. Hutiji opetovano pokazuju da njihove rakete mogu dosegnuti glavni grad Saudijske Arabije što povećava mogućnost da će rivalstvo između Irana i Saudijske Arabije eskalirati.

Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom ispalila je na Jemen više tisuća raketa, pogodivši pritom škole, tržnice i bolnice. U tim je napadima nastradalo više stotina ljudi. Koalicija tvrdi da mete napada nisu bili civili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:38