KONTROVERZNI VLADAR

Saudijski prestolonasljednik u prvom posjetu EU od Khashoggijeva ubojstva

Mohammed će se sastati s čelnicima Grčke i Francuske kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima

Mohammed bin Salman

 Bandar Al-jaloud/Afp

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman otputovao je u utorak iz Rijada u posjet Grčkoj i Francuskj, prvi posjet članicama Europske unije od ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prije gotovo četiri godine.

Zapad je uvelike izbjegavao de facto vladara Saudijske Arabije nakon ubojstva Khashoggija, kolumnista Washington Posta koji je kritizirao kraljevstvo. Ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Mohammed će se sastati s čelnicima Grčke i Francuske kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i načinima da se oni poboljšaju u nekoliko područja te o pitanjima od zajedničkog interesa, navodi se u priopćenju službene Saudijske novinske agencije.

Ne navodi se koliko će posjet trajati.

Njegov posjet počinje deset dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Saudijsku Arabiju i susreo se s bin Mohammedom. Bidenov posjet dočekan je kritikama u Sjedinjenim Američkim Državama, a osudile su ga i međunarodne skupine za ljudska prava.

Američke obavještajne službe tvrde da je Mohammed bin Salman naručio Khashoggijevo ubojstvo, ali Rijad odbacuje tu tvrdnju.

Saudijski prijestolonasljednik posjetio je nekoliko arapskih zemalja prošle godine i bio u Turskoj u lipnju. Dvije zemlje nastoje normalizirati odnose pogoršane nakon Khashoggijeva ubojstva.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis posjetili su Saudijsku Arabiju prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:47