HTIO UBITI KRALJA?

Saudijski princ: ‘Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je da se samo rukujem s njim i bit će gotov!‘

‘Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je da se samo rukujem s njim i bit će gotov‘, navodno je rekao Mohammed bin Salman
Mohammad bin Salman
 Bandar Algaloud/Saudi Kingdom/AFP

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman predložio je korištenje "prstena otrova" za ubijanje pokojnog kralja Abdullaha, tvrdi bivši visoki saudijski obavještajac.

U intervjuu za CBS, Saad al-Jabri, koji je u svibnju 2017. pobjegao iz Saudijske Arabije i živi u egzilu u Kanadi, otkrio je da je Mohammed bin Salman 2014. godine rekao svome rođaku da želi to učiniti kako bi očistio put do prijestolja svome ocu, kraljevom polubratu.

U tadašnjoj vladajućoj obitelji bilo je napetosti oko nasljeđivanja prijestolja, a saudijska vlada nazvala je Jabrija 'diskreditiranim bivšim dužnosnikom koji iza sebe ima dugu povijest izmišljotina'.

U svom intervjuu za CBS, Jabri je upozorio da je prijestolonasljednik bio "psihopat i ubojica bez empatije te osoba koja predstavlja prijetnju svome narodu, Amerikancima i planetu."

image
Mohammad bin Salman
Bandar Algaloud/Saudi Kingdom/AFP

Otkrio je i da je na jednom sastanku održanom 2014. godine, svome rođaku, princu Mohammedu bin Nayefu, tadašnjem ministru unutarnjih poslova, sugerirao da organiziraju ubojstvo kralja Abdullaha.

"Rekao mu je - želim ubiti kralja Abdullaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je da se samo rukujem s njim i bit će gotov", rekao je Jabri i dodao: "Možda se samo hvalio, no to je rekao i mi smo to ozbiljno shvatili."

Na kraju je sve riješeno u privatnosti na kraljevskom sudu. Sastanak je bio tajno sniman, a on zna gdje se nalaze dvije kopije tih snimki.

Abdullah je preminuo u dobi od 90 godina 2015. godine, a naslijedio ga je polubrat Salman, otac Mohammeda bin Salmana, koji je imenovao Mohammeda bin Nayefa za prijestolonasljednika.

Njega je 2017. godine na mjestu prijestolonasljednika zamijenio Mohammed bin Salman. Također je izgubio titulu ministra unutarnjih poslova te je navodno stavljen u kućni pritvor prije nego što je završio u pritvoru prošle godine zbog neutvrđenih optužbi.

Saad al-Jabri pobjegao je u Kanadu nakon što je Mohammed bin Nayef svrgnut s vlasti.

U intervjuu je također otkrio da ga je prijatelj iz bliskoistočne obavještajne službe upozorio da Mohammed bin Salman šalje svoj saudijski tim ubojica da ga ubije u listopadu 2018. godine, samo nekoliko dana nakon što su saudijski agenti ubili saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj.

Tim od šestero ljudi-ubojica sletio je u zračnu luku u Ottawi, ali su deportirani nakon što su carinski službenici utvrdili da nose "sumnjivu opremu za DNK analizu".

Prošle je godine Jabri optužio prijestolonasljednika za pokušaj ubojstva u građanskoj tužbi podnesenoj na američkom saveznom sudu, no princ je odbacio optužbe. Također je zanijekao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Jamala Khashoggija, iako su američke obavještajne službe procijenile da je upravo on odobrio operaciju.

BBC je kontaktirao saudijsku vladu kako bi prokomentirala ove optužbe. U priopćenju poslanom CBS-u, saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu označilo je Jabrija kao "diskreditiranog bivšeg dužnosnika s dugom poviješću izmišljanja kako bi sakrio financijske zločine koje je počinio."

image
Kralj Salman
Yoan Valat/AFP

Jabri je bio bliski savjetnik Mohammeda bin Nayefa, bivšeg prijestolonasljednika i ministra unutarnjih poslova koji se nalazi u pritvoru u Saudijskoj Arabiji, a kojeg su smatrali potencijalnim političkim suparnikom princu Mohammedu. Kada je bin Nayef svrgnut s vlasti, Jabri je pobjegao u Kanadu.

U ožujku 2020. godine saudijske vlasti uhitile su njegova sina Omara i kćer Sarah kako bi ga na taj način natjerali da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Prošlog studenog, dva mjeseca nakon što je njihov otac tužio prijestolonasljednika, saudijski je sud osudio brata i sestru na devet, odnosno šest i pol godina zatvora zbog pranja novca i "pokušaja bijega" iz zemlje. Oni su te optužbe odbacili. Sud je na kraju potvrdio njihove kazne na tajnom ročištu kojem nisu prisustvovali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:49