SMRT JAMALA KHASHOGGIJA

SAUDIJSKI PRINC PRVI PUT JAVNO PROGOVORIO O POKOLJU U KONZULATU 'Taj gnjusni zločin i mučni slučaj neće nas posvađati s Turskom, pravda će pobijediti'

 Profimedia, Zuma Press - News

Saudijski princ prestolonasljednik Mohammed bin Salman po prvi puta je u javnosti komentirao ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu rekavši da njegova zemlja čini sve što je u njezinoj moći kako bi okončala istragu i počinitelje privela pravdi.

Sudjelujući na uglednom ekonomskom forumu u Rijadu, koji se često naziva "Pustinjski Davos", na kojemu nazoči više od 3.000 vodećih poslovnjaka iz cijeloga svijeta, bin Salman je rekao, odgovarajući na upit moderatora, da nije odgovoran za ubojstvo, koje je nazvao gnjusnim zločinom te vrlo bolnim slučajem za sve Saudijce i druge ljude.

- Nema sumnje, današnja suradnja između saudijske i turske vlade je odlična, i mnogi pokušavaju iskoristiti ovaj mučni slučaj kako bi posvađali dvije zemlje. Njima želim poslati poruku: neće uspjeti u tome, sve dok postoje kralj koji se zove Salman bin Abdul Aziz i princ prestolonasljednik koji se zove Mohammed bin Salman u Saudijskoj Arabiji te predsjednik Turske koji se zove Erdogan, rekao je govoreći na panel diskusiji s čelnicima Bahreina i Libanona, a spominjanje njegova imena i njegova oca bilo je prekinuto snažnim pljeskom.

- Oni koji su odgovorni za taj zločin moraju odgovarati i na kraju će pravda pobijediti, rekao je još prestolonasljednik.

Svi su s nestrpljenjem iščekivali obraćanje mladoga princa na forumu u Rijadu, a zbog njegova nastupa do zadnjeg mjesta bila je ispunjena velika dvorana s nadsvođenim vratima. Bila su ukrašena saudijskim grbom, koji se sastoji od dva mača i palminog drveta.

Ubojstvo Khashoggija, nekada režimskog novinara koji se u međuvremenu odmetnuo, odselio u Ameriku te u kolumnama koje je objavljivao u Washington Postu kritizirao mladoga princa, uvelike je bacilo sjenu na istaknutu konferenciju, čija je glavna agenda naglasiti prinčevu namjeru da modernizira saudijsku ekonomiju.

Sin kralja Salmana, vjerojatno najmoćnija osoba u Saudijskoj Arabiji, smatra se vjerojatnim nalogodavcem Khashoggijeve likvidacije.

Saudijska Arabija priznala je smrt novinara nakon više od dva tjedna poricanja kako oni nemaju ništa s tim. Ustvrdili su kako je žestoki kritičar režima u Rijadu poginuo nakon tučnjave u konzulatu u Istanbulu, no ubrzo su promijenili verziju i naveli da je slučajno zadavljen. U međuvremenu je Khashoggijev sin, kojemu je zabranjeno napustiti državu, doveden pred kamere državnih medija kako bi slušao prestolonasljednika, vjerojatnog naručitelja ubojstva njegova oca, koji mu izražava sućut, a on mu se na tome zahvaljuje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu telefonski razgovarao s prestolonasljednikom. Tijekom razgovora na inicijativu princa, spominjali su 'zajedničke napore na rasvjetljavanju svih aspekata ubojstva Jamala Khashoggija i mjerama koje treba poduzeti'.

Turski šef države već je dvaput o slučaju Khashoggi razgovarao s kraljem Salmanom.

- Naša je zemlja odlučna ne dopustiti da se taj zločin gurne pod tepih, i ne dopustiti nikome, od naručitelja do izvršitelja, da izmakne pravdi, rekao je u srijedu turski predsjednik.

Šef diplomacije Saudijske Arabije Adel al-Jubeir kazao je u utorak kako je njegova kraljevina odlučna provesti sveobuhvatnu istragu kako bi došla do istine o ubojstvu.

Saudijska Arabija poslala je tim u Tursku kako bi sudjelovao u zajedničkoj istrazi o "neprikrivenoj činjenici ubojstva" u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25