ASEAN

Savez država jugoistočne Azije zabrinut zbog eskalacije nasilja u Mjanmaru

Sukob nije samo pogoršao humanitarnu situaciju, već je potkopao napore da se provede dogovoreni mirovni plan

Naoružane snage u Mjanmaru, ilustracija

 Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) ozbiljno je zabrinut zbog eskalacije nasilja u Mjanmaru, izjavio je predsjedajući bloka Kambodža, u komentarima uoči posebnog sastanka ministara vanjskih poslova članica u četvrtak posvećenog krizi.

"Duboko smo ožalošćeni sve većim brojem žrtava i patnjama koje trpe obični ljudi u Mjanmaru", navodi se u izjavi predsjedajućeg te poziva na suzdržanost, trenutačni prekid borbi i nastavak dijaloga svih strana.

Mjanmarskim generalima od prošle godine zabranjeni su sastanci na visokoj razini ASEAN-a, kad je vojska svrgnula izabranu vladu Aung San Suu Kyi, stavila u pritvor nju i tisuće aktivista i pokrenula smrtonosni odgovor zbog kojeg su izbili oružani pokreti otpora.

Glasnogovornik kambodžanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Mjanmar neće sudjelovati na sastanku u četvrtak u Tajništvu ASEAN-a u Džakarti.

Svrha je tog sastanka iznijeti preporuke o tome kako potaknuti mirovni proces prije samita ASEAN-a sljedećeg mjeseca.

Predsjedajući ASEAN-a kao primjere nedavnog nasilja naveo je bombaški napad na najveći zatvor u Mjanmaru, sukob u državi Karen i zračni napad u državi Kachinu u nedjelju, u kojemu je prema lokalnim medijima poginulo najmanje 50 ljudi.

Sukob nije samo pogoršao humanitarnu situaciju, već je potkopao napore da se provede mirovni plan o kojemu su se prošle godine dogovorili ASEAN i hunta, stoji u priopćenju.

ASEAN predvodi međunarodne mirovne napore, ali hunta je malo učinila da ispuni svoje obveze u sklopu "konsenzusa" ASEAN-a, koji uključuje trenutni prekid nasilja i početak dijaloga prema mirovnom sporazumu.

Hunta kaže da pokušava uspostaviti red borbom protiv "terorista" s kojima neće voditi dijalog.

ASEAN je pozvao nepolitičke predstavnike Mjanmara na sastanak u četvrtak, ali vojna vlada do sada nije prihvatila ponudu, rekla je indonezijska ministrica vanjskih poslova Retno Marsudi.

Također je rekla za The Jakarta Post da sastanak nije oblik uplitanja, već "odraz brige ASEAN-a prema jednoj od svojih članica".

ASEAN ima dugotrajnu politiku nemiješanja u suverene poslove članica, ali neke su države pozvale blok na hrabrije djelovanje protiv hunte.

Malezijski ministar vanjskih poslova rekao je da ASEAN mora "ozbiljno preispitati" plan i "treba li ga zamijeniti nečim boljim". Saifuddin Abdullah također se sastao sa svojim kolegom iz mjanmarske vlade nacionalnog jedinstva, administracije u sjeni koju je hunta zabranila.

"Ministri će morati odlučiti što učiniti s planom od pet točaka, hoće li ga ostaviti takvim kakav jest i nadati se najboljem ili dodati strože mjere", rekao je Khin Zaw Win iz instituta Tampadipa, nezavisnog mjanmarskog think tanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:33