TRUMP LIKUJE

Savezni sudac u američkoj državi Teksas Obamacare proglasio neustavnim, konačnu riječ imat će Vrhovni sud

Donald Trump
 REUTERS

Američki sudac proglasio je u petak neustavnim sustav opće medicinske skrbi popularno nazvan Obamacare, što je odluka koju je odmah pozdravio predsjednik Donald Trump, ali na koju je demokratska oporba obećala uložiti žalbu.

Savezni sudac u američkoj državi Teksas Reed O'Connor objavio je kako je ključni dio Obamacarea neustavan, a gotovo je sigurno da će njegova odluka doći pred Vrhovni sud.

Trump je odmah pozdravio odluku suca, napisavši na Twitteru: "Odlična vijest za Ameriku".

- Kao što sam uvijek predviđao, Obamacare je srušen kao NEUSTAVNA katastrofa - napisao je Trump koji je još tijekom kampanje obećao srušiti ključni zakon o zdravstvenoj skrbi donesen 2010. dok je predsjednik bio Barack Obama.

Bez obzira na to što republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa, Obamacare je ipak još uvijek na snazi.

Demokratska zastupnica Nensy Pelosi koja bi u siječnju trebala preuzeti čelno mjesto Zastupničkog doma, kao i šef demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer, najavili su hitnu žalbu na tu "okrutnu i apsurdnu presudu".

Presuda "javno pokazuje krajnji cilj opće ofenzive republikanaca" protiv toga da svaki Amerikanac ima "dostupnu zdravstvenu skrb", rekla je Pelosy.

Schumer je ocijenio kako bi bila katastrofa za desetke milijuna američkih obitelji kad bi viši sudovi potvrdili tu "užasnu odluku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 12:15