KRIZA

SAVEZNICI AMERIKE NE PODRŽAVAJU VOJNU INTERVENCIJU Ništa od invazije SAD-a, rušit će Madura novim sankcijama

Juan Guaido, Ivan Duque i Mike Pence
 REUTERS

Situacija u Venezueli stalno se intenzivira. SAD je s latinoameričkim saveznicima krenuo u završnu ofenzivu rušenja režima Nicolása Madura koji više ne bira sredstva da se spasi. Zatvorio je granice s Kolumbijom i Brazilom gdje je u oružanim sukobima poginulo više desetaka ljudi, a sedam vojnika i časnika pobjeglo je i zatražilo azil u Brazilu, ne želeći, kako su rekli, više služiti “Madurovoj diktaturi”. Osim toga, zabranio je dolazak američke humanitarne pomoći (zato je granica i blokirana), a propušta rusku.

U glavnom gradu Kolumbije, Bogoti, američki potpredsjednik Mike Pence dogovorio je s predstavnicima Skupine Lima (14 zemalja Sjeverne i Latinske Amerike, koja je i osnovana zbog situacije u Venezueli u kolovozu 2018. godine) jačanje političkih i ekonomskih sankcija protiv Madura i njegovih ljudi. Uvedene su nove sankcije ljudima iz najbližeg Madurova okruženja i dogovoreno je da se onemogući izdavanje viza Madurovim sljedbenicima. Pence je zemljama u neposrednom okruženju Venezuele donio pomoć od 56 milijuna dolara, a Madura naziva “tiraninom iz Caracasa” i “kubanskom marionetom”. Najavio je i kako je vrijeme “socijalizma u Latinskoj Americi prošlost”, praktički prijeteći ili upozoravajući režime na Kubi i u Nikaragvi da bi i oni mogli imati problema. Kolumbijski predsjednik Iván Duque izjavio je kako sve aktive Venezuele u toj zemlji predaje pod kontrolu Madurove oporbe, odnosno samoproglašenog predsjednika Juana Guaidóa. On se susreo s Mikeom Penceom koji mu je rekao kako ima “stopostotnu podršku SAD-a”.

Dogovoreno je također da se zamrzne aktiva najveće venezuelanske naftne kompanije PDVSA (Petróleos de Venezuela, Sociedad Anonima) u zemljama Skupine Lima. Doduše, očekivalo se da bi Pence mogao tražiti podršku za jači vojni angažman, ali za to ni od zemalja Lime, ni od Bruxellesa nije dobio podršku. Iz EU su poručili da je pozicija Bruxellesa posve jasna: treba izbjeći bilo kakvo vojno miješanje.

Nicolás Maduro, kojega podržavaju Rusija, Kina, Turska, Kuba, Bjelorusija i Iran, odbacio je sastanak i odluke u Bogoti, nazvaši ga “politikom koja želi stvoriti paralelnu vlast u Venezueli”. Rekao je da on ima podršku i poručio da “ostaje na vlasti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:40