‘PAMETNO GLASANJE‘

Saveznici Navaljnog poručili Rusima: ‘Glasajte za komuniste da naštetite Putinovoj stranci‘

Ta je inicijativa jedna od preostalih poluga za Navaljnog, koji služi 2,5 godine zatvora zbog navodnih kršenja uvjetnog otpusta
Aleksej Navaljni
 Kirill Kudryavtsev

Saveznici zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog pozvali su u srijedu Ruse da glasaju za Komunističku partiju na parlamentarnim izborima ovog tjedna, u sklopu kampanje taktičkoga glasanja koja bi trebala naštetiti vladajućoj stranci Jedinstvenoj Rusiji.

Navaljnijeva kampanja "pametnog glasanja" osmišljena je kako bi konsolidirala glasove onih koji se protive Jedinstvenoj Rusiji, koja trenutno ima tri četvrtine mjesta u Donjem domu parlamenta i dominira ruskim političkim životom.

Ta je inicijativa jedna od rijetkih preostalih poluga za Navaljnog, koji služi dvije i pol godine zatvora zbog navodnih kršenja uvjetnog otpusta, za koje kaže da su izmišljeni.

Njegov pokret označen je kao "ekstremistički" uoči glasanja 17. i 19. rujna, a zakon koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u lipnju zabranio je članovima takvih skupina da se kandidiraju.

"Milijuni ljudi u Rusiji mrze Jedinstvenu Rusiju", rekao je Navaljnijev saveznik Leonid Volkov u videu koji prati popis kandidata za koje Navaljnijevi saveznici kažu da imaju najveće izglede pobijediti Jedinstvenu Rusiju u različitim izbornim okruzima.

"Svima koji nisu zadovoljni onime što se događa u zemlji objasnite da moraju izići i glasati na ovim izborima", poručuje se.

Većina kandidata koje Navaljnijevi saveznici podržavaju iz Komunističke su partije, druge najpopularnije stranke u Rusiji. Trenutno ima 43 zastupnika u parlamentu s 450 mjesta. Navaljnijevi saveznici preporučili su komunističke kandidate u 11 od 15 gradskih okruga.

Nakon što su Navaljnijevi saveznici objavili svoju listu, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, Putinov saveznik, objavio je vlastitu listu preporučenih kandidata u gradu.

"Ja sam na čelu stranačke liste Jedinstvena Rusija u Moskvi i pozivam vas da glasate za ovu stranku", napisao je Sobjanin na svojoj internetskoj stranici.

Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. godine, pomogao je u osnivanju Jedinstvene Rusije, ali nije njezin član.

Uoči glasanja, Putin je odobrio veće plaće i jednokratne isplate vojnicima i pripadnicima policije. Obećao je slične mjere za umirovljenike.

Kritičari Kremlja kažu da su mjere osmišljene kako bi se pojačala podrška Jedinstvenoj Rusiji. Kremlj kaže da mjere potpore nemaju nikakve veze s glasanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 00:15