SASTANAK O PANDEMIJI

Savjetnici WHO-a: ‘Informacije o covidu nisu pouzdane. Od Kine tražimo realne podatke‘

Želimo realniju sliku onoga što se događa" rekla je profesorica Marion Koopmans, nizozemska virologinja i članica WHO-ova odbora

Pandemija u Kini, ilustracija

 Str/Afp

Vodeći znanstvenici koji savjetuju Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) poručili su na sastanku u utorak da žele dobiti realniju sliku o situaciji s covidom-19 od kineskih stručnjaka.

WHO je pozvao kineske znanstvenike na zatvoreni virtualni sastanak s tehničkom savjetodavnom skupinom o evoluciji virusa kako bi prezentirali podatke o varijantama koje cirkuliraju zemljom. Sastanak nije otvoren za javnost i medije.

Kina je u prosincu 2022. ukinula politiku nultog covida i od tada se zaraza naglo širi premda su službeni podaci oskudni.

"Želimo realniju sliku onoga što se zaista događa", rekla je profesorica Marion Koopmans, nizozemska virologinja i članica WHO-ova odbora.

U izjavi za Reuters prije sastanka rekla je da neki podaci iz Kine kao što su brojevi hospitaliziranih "nisu jako pouzdani".

"U interesu je same Kine da objavi pouzdanije informacije".

Profesor Tulio de Oliveira, južnoafrički znanstvenik čiji je tim detektirao niz novih varijanti virusa, rekao je prije sastanka da bi "naravno" bilo dobro dobiti više informacija iz Kine, ali i da se to odnosi na cijeli svijet.

Podaci o sekvenciranju iz Kine danih GISAID-u pokazali su za sada da ondje cirkuliraju varijante omikrona, u skladu s dominantnim varijantama u ostatku svijeta.

Koopmans i kolege očekuju da će razgovarati o sličnim informacijama na sastanku WHO-a u utorak sa znanstvenicima Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Koopmans je rekla da su do sada vidjeli samo "maleni dio" sekvenciranih kineskih slučajeva, oko 700, i pozvala da se uspostavi globalnu mrežu za praćenje evolucije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 20:03