PORAST NEZAPOSLENOSTI

SAVJETNIK DONALDA TRUMPA TVRDI DA SAD-u PRIJETI KRIZA NESLUĆENIH RAZMJERA 'Ovakav šok nikada nije viđen u našem gospodarstvu'

Kevin Hassett
 NICHOLAS KAMM / AFP

Zatvaranje gospodarstva zbog pandemije koronavirusa šok je povijesnih razmjera zbog kojeg će nezaposlenost vjerojatno porasti na 16 posto, a država biti prisiljena na dodatne poticaje, upozorio je ekonomski savjetnik Bijele kuće.

"Situacija je doista ozbiljna", konstatirao je u nedjelju savjetnik predsjednika Donalda Trumpa Kevin Hassett u ABC-jevoj emisiji "This Week."

"Čini mi se da takav šok nikada nije viđen u našem gospodarstvu. Svjedočit ćemo približavanju stope nezaposlenosti razinama zabilježenima u Velikoj depresiji u 1930-im godinama", dodao je Hasset.

"Mišljenja sam da će stopa nezaposlenosti skočiti vjerojatno na razinu od oko 16 posto ili više u novom izvješću o radnim mjestima" u travnju, koje će biti objavljeno 8. svibnja, rekao je Hassett u Bijeloj kući, u obraćanju novinarima.

Očekuje i da će pad BDP-a u drugom kvartalu biti "velika brojka".

"Držim da će situacija u idućih nekoliko mjeseci izgledati strašno. Svjedočit ćemo nezapamćeno lošim brojkama", rekao je, aludirajući na američke gospodarske pokazatelje.

"Morat ćemo osmisliti uistinu vrlo ozbiljne mjere kako bi ljudi ponovno postali optimistični", zaključio je Trumpov savjetnik, dodajući da planiraju izbrusiti listu od pet do šest ideja koje će predstaviti Kongresu kako bi pomogli u sanaciji gospodarskih šteta.

Američke vlasti uvele su karantenu širom zemlje, što je teško pogodilo gospodarstvo, uzdrmalo kompanije i izazvalo strelovit skok nezaposlenosti.

Od sredine ožujka rekordnih je 26,5 milijuna građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlene, a maloprodaja, stanogradnja i povjerenje potrošača redom trpe goleme posljedice.

Ugledna neprofitna organizacija CBO, koju čine nekadašnji čelnici odbora za proračun Zastupničkog doma i Senata, dužnosnici središnje banke i vladinog ureda za reviziju, procjenjuje da će američki BDP u drugom kvartalu pasti gotovo 40 posto.

Nezaposlenost bi trebala dosegnuti vrhunac, od 16 posto, u trećem kvartalu a iduće će godine u prosjeku premašivati 10 posto, procjenjuju u CBO-u.

Prije pandemijskog šoka iznosila je 3,5 posto, približivši se najnižoj razini u 50 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:51