ZBIGNIEW BRZEZINSKI

SAVJETNIK JIMMYJA CARTERA O ŠPIJUNSKIM AFERAMA 'Prisluškivanje je sasvim normalna stvar'

Prema njegovom mišljenju, afera je medijski napuhana
 AFP

U današnjem svijetu, prisluškivanje je prilično normalna stvar – zaključio je govoreći o najnovijim špijunskim aferama Zbigniew Brzezinski, diplomat i geostrateg, koji je između 1977. i 1981. bio savjetnik za nacionalnu sigurnost tadašnjeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera. Ukratko, s obzirom na razvoj tehnike, bilo bi čudno kada se tajne službe ne bi bavile prisluškivanjem.

"Živimo u doba kada je sve što pričamo najbližima dostupno najvjerojatnije svakome onome koga to zbiljno zanima. Polazim od toga da danas nema privatnih telefonskih razgovora, privatnih e-mailova koji ne bi bili dostupni svima, a nije isključeno da nema ni vlastite kuće u kojoj možete biti privatna osoba", pojasnio je Brzezinski u srijedu u intervjuu na televizijskoj stanici TVP u Poljskoj.

Zbigniew Brzezinski je upozorio kako je afera oko prisluškivanja najviših savezničkih dužnosnika u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj za Ameriku neprijatna i predstavlja diplomatski problem bitan za odnose sa saveznicima, ali i kako u izvještavanju o tome treba imati mjeru. Prema njegovom mišljenju, afera je medijski napuhana.

"Ne mogu zamisliti da su u nekom tamnom kutu američkog veleposlanstva u Berlinu sjedili agenti sa slušalicama na ušima, zapisivali svaku riječ koju je izgovorila njemačka kancelarka Angela Merkel i slali to dalje Bijeloj kući", kazao je Brzezinski.

Usput, ovoga tjedna je i Poljska službeno zatražila od veleposlanstva SAD u Varšavi odgovor na pitanje jesu li su prisluškivani i vodeći poljski političari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:03