SAUD AL-QAHTANI

Savjetnik saudijskog princa nije među optuženima za ubojstvo Khashoggija

Jamal Khashoggi
 Middle East Monitor/Handout / REUTERS

Savjetnik princa Mohammeda bin Salmana, koji je otpušten zbog povezanosti s ubojstvom novinara Jamala Khashoggija, nije među 11 osumnjičenih za ubojstvo na tajnim suđenjima u Rijadu, iako su Saudijci obećali odgovorne privesti pravdi, rekao je Reutersov izvor upućen u situaciju.

Saudijski javni tužitelj optužio je 11 neimenovanih osumnjičenika u studenom, uključujući petoricu koji bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu zbog "naređivanja i počinjenja zločina". CIA i neke zapadne službe vjeruju da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naručio ubojstvo, što Saudijska Arabija odbacuje.

Saud al-Qahtani, bivši bliski suradnik prijestolonasljednika, nije optužen te nije bio prisutan na suđenjima koja su počela u ožujku, reklo je Reutersu sedam izvora, koji su upoznati sa suđenjima, ali im nisu prisustvovali.

Dva regionalna izvora iz tajnih službi rekla su Reutersu par tjedana nakon ubojstva da je Qahtani nadgledao Khashoggijevo ubojstvo i komadanje davanjem zapovijedi putem Skypea timu sigurnosnih i obavještajnih operativaca.

Saudijski je javni tužitelj rekao u studenom da je Qahtani bio u koordinaciji sa zamjenikom šefa tajne službe, Ahmedom al-Asirijem, koji je zapovijedio repatrijaciju Khashoggija, kolumnista Washington posta koji je postao oštar kritičar prijestolonasljednikovih politika, nakon što je godinama bio unutar saudijskih struktura.

Tužitelj je rekao kako se Qahtani sastao s operativcima, zaduženim za repatrijaciju Khashoggija. Khashoggi se odupirao te je glavni pregovarač odlučio ubiti saudijskog novinara, naveo je tužitelj.

Asiri je jedan od optuženih, sedam je izvora reklo Reutersu.

Tri su izvora rekla kako su Maher Mutreb, glavni pregovarač za povratak Khashoggija u domovinu, i Salah al-Tubaigy, forenzičar specijaliziran za autopsije, također optuženi te bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Izvori tvrde da su se optuženi branili tvrdnjama da nisu namjeravali ubiti Khashoggija ili da su samo izvršavali zapovijedi.

Saudijska Arabija suđenjem želi udovoljiti međunarodnoj zajednici koja je oštro kritizirala Saudijsku Arabiju zbog ubojstva, a nakon slučaja neki su se investitori povukli iz Saudijske Arabije.

Vjerodostojna istraga i suđenje jedni su od zahtjeva, ali je Rijad odbio surađivati s UN-ovom istragom, smatrajući to uplitanjem u unutarnja pitanja.

Nejasno je kakvi su dokazi, ako su uopće, prezentirani na sudu. Khashoggijevi ostaci nisu pronađeni, a Rijad tvrdi da nije primio zatraženu evidenciju od Ankare koja kaže da posjeduje zapise povezane s ubojstvom u kojima je Qahtani bitan akter.

Visoki turski službenik rekao je da je Ankara podijelila sve nužne informacije sa Saudijskom Arabijom, ali da suradnja nije bila uzajamna. Turska želi da Saudijska Arabija kaže gdje je Khashoggijevo tijelo i kome se sudi u Rijadu.

Tri su izvora rekla da je predstavnik Khashoggijeve obitelji bio prisutan barem na jednoj sjednici od započinjanja suđenja te da je zatražio da se Qahtanija dovede pred sud.

Qahtani i dalje ima utjecaj u prijestolonasljednikovom krugu, rekli su zapadni, arapski i saudijski izvori povezani s kraljevskim dvorom Reutersu u siječnju, što su saudijski službenici tada odbacili. Rekli su da je Qahtani pod istragom i da mu je zabranjeno putovati.

Suđenju mogu pristupiti diplomati SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Turske koje se poziva na suđenje netom prije započinjanja te ne smiju imati prevoditelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 04:08