‘MAJKA RUSIJA‘

Savršeno lice iza monstruoznog projekta: Čim ju je ugledao, Putin je znao zašto baš nju treba!

Komentirajući optužbe Međunarodnog kaznenog suda za otimanje djece izjavila je kako joj je "draga međunarodna briga za djecu"

Na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimiom Putinom

 Mikhail Metzel/Afp

Supruga ruskog pravoslavnog svećenika, majka petero biološke i osamnaestero usvojene djece, prekrasna plavuša valovite kose vjerna idealu Rusije... Čim ju je ugledao, ruski predsjednik Vladimir Putin znao je da je Marija Lvova Belova upravo ono što mu je potrebno.

Putin ju je, nekoliko mjeseci prije invazije na Ukrajinu, prepoznao, te je mladu provincijsku političarku imenovao predsjedničkom savjetnicom za dječja prava. Trebao mu je, piše The Telegraph, "istinski vjernik", ali i netko tko će provesti monstruozan plan otmice više tisuća ukrajinske djece i njihovog preseljenja u Rusiju kako bi - postali Rusi.

Posvojila dijete iz Mariupolja

Ona je, skrušeno kako joj i pristoji, prihvatila težak zadatak i od tada postala svojevrsna ruska Majka Tereza (iako ih je blasfemično i uspoređivati), odnosno "Majka Rusija", postavši u zemlji prepoznata kao simbol humanosti, brige za ukrajinsku nejač, zvijezda televizijskih emisija, novina i društvenih mreža. Ono što je svijet gledao i gleda kao na zastrašujuć pokušaj etnocida i "porusivanja" ukrajinske djece, Belova je s blagim izrazom lica i smješkom prikazivala kao humanitarnu, spasilačku misiju. Uostalom, i sama je majka petero djece, a posvojila ih je još osamnaest.

Na Zvezda TV-u, ruskom vojnom televizijskom kanalu, gostovala je gotovo u suzama, ganuta jednim svojim "uspjehom".

- Nastja iz Donjecka jedna je od djece koju smo spasili i pronašli joj udomitelje. Sada je dio velike obitelji i ima mačku o kojoj je uvijek sanjala i koju obožava - rekla je.

image

Maria Lvova-Belova

Mikhail Metzel/Sputnik/Profimedia

Prije svega nekoliko tjedana snimljen je njen susret i razgovor s Putinom. Pocrvenjela je i skromno se osmjehnula, priznavši da je i sama posvojila dijete, dječaka u medijima prozvanog Filip, iz Mariupolja, grada koji su ruske snage razorile do temelja još u ožujku 2022., nedugo nakon početka invazije.

- Sada znam kako je to biti majka dječaka iz Mariupolja. Težak je to posao, ali obostrano se volimo - rekla je.

Putin je kimnuo glavom u znak odobravanja.

- To je najvažnije, to je poanta svega - rekao je ponosno.

Belova je rođena i odgojena u Penzi, gradu u središnjoj Rusiji. Radila je kao učiteljica gitare dok nije odlučila zaplivati lokalnim političkim vodama. Strelovito je napredovala, zapevši za oči sve utjecajnijih političara, doguravši tako i do samog vrha ruske vlasti, Kremlja.

Uvijek besprijekorno odjevena

Od tada na Instagramu i drugim mrežama objavljuje svoje fotografije, uvijek besprijekorno odjevena, decentno, tradicionalno, u nježnim i lijepim haljinama - prava ikona Putinove Rusije. Često je se može susresti u Putinovoj pratnji, tijekom njegovih govora i skupova, a uz njegovu potporu, došla je u situaciju da može donositi odluke kako bi provela plan bez da joj se itko može suprotstaviti. Ujedno je i jedna od najpoznatijih ličnosti u Rusiji, a Telegraph piše kako je nemoguće ne zamijetiti kako popravi frizuru prije nego što će se fotografirati s još jednim "spašenim" ukrajinskim djetetom kojem iz čijih očiju vrišti strah.

Zabilježeno je da je sudjelovala u više takvih akcija transfera ukrajinske djece u Rusiju, a voli se fotografirati i s ruskim vojnicima, pa je prošlog ljeta na Telegramu objavila fotografiju na kojoj pozira s četiri ruska vojnika naoružana strojnicama. Ona je bila pored njih, odjevena u crnu, strukiranu haljinu bez rukava koju je, kako bi istaknula svoju besprijekornu liniju, zategla crnim kožnim remenom.

Komentirala međunarodne optužbe

- Danas svi zajedno branimo Domovinu, svojim riječima, djelima i molitvama, na svaki način kojim možemo doprinijeti da nam svane dan kada će naše nebo, kada će naša braća, biti slobodni i mirni - rekla je tada.

U petak su je novinari tražili da komentira optužbe Međunarodnog kaznenog suda koje je izdalo nalog za njezino uhićenje.

- Drago mi je da međunarodna zajednica cijeni naš rad s djecom. Naročito je lijepo što mogu biti u istom timu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - rekla je, piše Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:22