NOVI ZAPLET

Sazvana izvanredna sjednica Vijeća Ruske Federacije: Rusija u petak uvodi ‘vojno stanje‘?

"Uvođenje vojnog stanja vlastima će omogućiti uvođenje vojne cenzure kao i veću tajnost svih aktivnosti države i lokalne uprave"

Vladimir Putin

 Alexey NIKOLSKY/Sputnik/AFP

Vijeće Ruske Federacije u petak bi trebalo održati izvanredni sastanak što je, kako izvještava The Guardian, izazvalo niz špekulacija u Moskvi da bi u čitavoj Rusiji moglo biti uvedeno tzv. vojno stanje koje državnim vlastima daje ogromne ovlasti, a građanima značajno ograničava slobodu kretanja i govora. Vojno stanje u Rusiji posljednji je put bilo uvođeno u nekoliko navrata tijekom Drugog svjetskog rata.

Guardian citira utjecajnu rusku političku analitičarku Tatjanu Stanovu koja je u srijedu navečer na svojem profilu na Twitteru objavila da bi uvođenje vojnog stanja bilo "logično".

- Uvođenje vojnog stanja vlastima će omogućiti uvođenje vojne cenzure kao i veću tajnost svih aktivnosti države i lokalne uprave, napisala je Stanova.

Povuče li Kremlj doista taj potez, doći će do automatskog produljenja mandata svim izabranim institucijama i dužnosnicima.

Posljednji put kada je sazvano Vijeće Ruske Federacije, ono je dalo odobrenje predsjedniku Vladimiru Putinu za angažman oružanih snaga u inozemstvu, i to dva dana prije početka invazije na Ukrajinu koja je otpočela 24. veljače.

Službeno, na dnevnom redu izvanredne sjednice sazvane za petak je donošenje paketa antikriznih mjera kao odgovor na zapadne sankcije.

Giardian podsjeća da je do sada diljem Rusije pritvoreno više od 6.500 građana zbog sudjelovanja u antiratnim demonstracijama. Državne su vlasti proteklih dana također povele obračun s ostacima ostatak neovisnih ili oporbenih medija. U utorak je tako ured javnog tužitelja naložio medijskom regulatoru da blokira emitiranje liberalne moskovske radio postaje Eho Moskve i oporbi sklonog televizijskog kanala Dožd TV.

Za petak je sazvana i Duma koja bi trebala raspravljati o prijedlogu novog zakona kojim bi se kažnjavalo "širenje dezinformacija o oružanim smagama Ruske Federacije u vojnim konfliktima". Prekršiteljima bi prijetile zatvorske kazne u trajanju do 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:48