UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Scene kao iz konc logora: Skupljaju ljude ispod mostova, šišaju ih na ćelavo, oduzmu im sve...

Talibani su se krenuli brutalno obračunavati s epidemijom zlouporabe opojnih droga u Afganistanu
Ovisnici u Afganistanu
 Afp

Nakon što su preuzeli vlast u Afganistanu, Talibani su se krenuli brutalno obračunavati s epidemijom zlouporabe opojnih droga u toj državi, pri čemu ovisnike okupljaju poput stoke i procesiraju ih na načine koji podsjećaju na koncentracijske logore.

Proteklih su tjedana Talibani provodili racije u glavnom gradu Kabulu, u kojima bi hvatali beskućnike ovisne o lokalno proizvedenim opijatima.

image
Bulent Kilic
image
Bulent Kilic
image
Bulent Kilic

Talibanska policija skupila bi ih ispod mostova i iz parkova, pretukla, i potom bi ih odvela u centar za odvikavanje.

Prvo im oduzimaju svu imovinu - novčanike, noževe, prstenje, upaljače, droge i odjeću - a potom sve oduzeto pobacaju na hrpu i pred njima zapale. Skinu ih u donje rublje i potom im obriju lica i glave.

image
Bulent Kilic
image
Bulent Kilic
image
Bulent Kilic

Sljedeći je korak prijevoz na odjel za odvikavanje, gdje će provesti tri mjeseca na zatvorenom, tek uz rudimentarnu pomoć liječnika. Šalje ih se u Bolnicu za liječenje ovisnosti Avicenna, u predgrađu Kabula.

Ta je lokacija nekada bila američka vojna baza Phoenix, no danas je centar za odvikavanje u koji se može smjestiti do 1.000 pacijenata. U bolnici se trenutačno nalazi oko 700 ovisnika, a Associated Press izvještava kako lutaju po hodnicima poput duhova, bosi i odjeveni u identične bolničke pidžame. Mnogi boluju i od psihičkih bolesti, te se žale da ih se ne hrani dovoljno. Liječnici iz bolnice kazali su reporterima kako je “glad dio procesa odvikavanja”.

image
Bulent Kilic

Kako izvještava portal Vice News, bolnica je potrošila svoje zalihe medicinskih opijata koji se koriste kako bi se ublažili simptomi odvikavanja, te osoblje bolnice nije primilo plaću već mjesecima. Zahvaljujući svojim poljima maka, Afganistan je jedna od vodećih država u svijetu u proizvodnji heroina, a posljednjih je godina postala i značajan proizvođač metamfetamina, što je dovelo do epidemije ovisnosti diljem države.

image
Bulent Kilic

Lokalne udruge tvrde kako je u Kabulu između 100.000 i 150.000 ovisnika o heroinu. Za Talibane, radi se o kršenju šerijatskog zakona, zbog čega su se upustili u borbu protiv te pošasti. “Ovo je tek početak,” kazao je za AP čelnik talibanske patrole Qari Ghafoor. “Kasnije ćemo krenuti na farmere, i njih ćemo kažnjavati po šerijatskom zakonu!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 03:47