POSLJEDICE NEVREMENA

Scene katastrofe obilaze svijet, političari se prepucavaju, građani u šoku: ‘Nezamislivo!‘

Poplave su posljedica snažnih oborina posljednjih dana, koje su rezultirale najobilnijim kišama u 24 sata u povijesti
Poplava u Njemačkoj i Belgiji
 Afp

Policijski izvori potvrdili su da je u poplavama koje su izbile u njemačkim saveznim državama Rheinland-Pfalz (glavni grad Mainz) i Nordrhein-Westfalen (glavni grad Düsseldorf) poginulo najmanje 59 osoba. Ta bi crna statistika, nažalost, mogla i porasti jer se traga za još najmanje 70 osoba. Posljedice su se osjetile i u Belgiji gdje su poginule najmanje četiri osobe, nekoliko ih je nestalo, a srušilo se deset kuća. Poplave su izazvale teške posljedice i u Luksemburgu i Nizozemskoj. U ovoj potonjoj su evakuirani brojni domovi za starije osobe.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova za Jutarnji su rekli da "prema zasad dostupnim informacijama, nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana stradao u poplavama koje su pogodile SR Njemačku".

Helikopteri spašavaju

Poplave su posljedica snažnih oborina posljednjih dana, koje su rezultirale najobilnijim kišama u 24 sata u povijesti, zbog čega je došlo do izlijevanja brojnih potoka i rijeka. U mjestu Schuld u regiji Eifel, na granici prema Belgiji i Luksemburgu, tijekom noći je zbog poplave urušeno šest kuća u kojima je boravilo 30 osoba za kojima se traga.

image
Poplava u Njemačkoj
Ina Fassbender/AFP

Prema navodima policije, situacija u mjestu Schuld u Rheinland-Pfalzu je "nezamisliva". Još se nekoliko kuća nalazi pred rušenjem, a policija i vatrogasci su uspjeli helikopterima spasiti oko 50 osoba koje su se popele na krovove svojih kuća i tako izbjegle navalu vode. U mnogim su mjestima stanovnici ujutro bili odsječeni od ostatka svijeta, a vojska je tenkovima čistila ulice.

image
Poplava u Njemačkoj
Ina Fassbender/AFP

U susjednoj pokrajini Nordrhein-Westfalen, u okrugu Märkischer Kreis, tijekom intervencije i pokušaja spašavanja građana od vodenih bujica poginula su dva vatrogasca. Jedan od njih je pao u vodu, a drugi je kolabirao tijekom operacije. Jedan od stanovnika, 82-godišnjak iz Solingena, umro je nakon što je pao u potopljeni podrum kuće.

Armin Laschet, premijer te savezne države i kandidat demokršćanske Unije CDU-CSU za kancelara, stigao je tijekom dana u grad Hagen koji je među najteže pogođenima.

Ondje su stanovnici u nižim dijelovima, u blizini jedne od četiri rijeke koje protječu kroz grad, pozvani da napuste svoje kuće te se upute prema višim dijelovima grada.

image
Poplava u Njemačkoj
Ina Fassbender/AFP

"Nikad nisam vidio da bi se rijeka tako brzo prelila preko obale", rekao je jedan od stanovnika regije pogođene poplavama.

Malu Dreyer, premijerka Rheinland-Pfalza, izjavila je da je to katastrofa. "Ima mrtvih, nestalih, mnogo je ljudi i dalje u pogibelji. Sve službe rade punom parom i riskiraju živote. Moja sućut žrtvama ove strahote", poručila je.

image
Poplava u Njemačkoj
Bernd Lauter/AFP

Brojne su prometnice i pruge potopljene, što je izazvalo probleme s prometom, a na nekim dijelovima rijeke Rajne je prekinuta plovidba. Duž toka te rijeke važne za promet pripremaju se za obranu od plimnog vala.

Njemački meteorolozi su ovoj fronti niskog tlaka dali ime Bern. U siječnju se bio pojavio prvi takav ovogodišnji fenomen koji je dobio ime Ahmet. Riječ je o uobičajenoj vremenskoj nepogodi koja je ovaj put iskočila iz uobičajenih okvira, ali to je izravna posljedica klimatskih promjena koje se sve očitije opredmećuju i na europskom tlu. Nedavni slučaj tornada u Češkoj jedan je u nizu takvih primjera.

Njemačka hidrometeorološka služba (DWD) objavila je tijekom jutra da je vrhunac padalina prošao. Meteorolog Marco Manitta, kako prenosi Süddeutsche Zeitung, rekao je da očekuju "ublažavanje vremenskih neprilika" tijekom četvrtka.

image
Poplava u Njemačkoj
Ferdinand Merzbach/AFP

'Lista za klimu'

Borba protiv klimatskih promjena jedna je od ključnih tema prije izbora 26. rujna. Vlada je donijela nove, oštrije mjere za borbu protiv emisija stakleničkih plinova i tako oduzela Zelenima prednost, a Armin Laschet, kandidat vladajuće CDU, kampanju je temeljio na tezi da neće biti novih poreza.

image
Poplava u Njemačkoj
Ina Fassbender/AFP

Zeleni su se našli pod još jednim udarcem. Brojni aktivisti za borbu protiv klimatskih promjena nezadovoljni su političkom platformom Zelenih koji su, pod vodstvom kancelarske kandidatkinje Annalene Baerbock i stranačkog supredsjedatelja Roberta Habecka, uspjeli pomiriti dvije stranačke struje, realiste i zagovornike temeljnih politika.

Nezadovoljni kompromisom formirali su Klimalist, "Listu za klimu", u kojoj okupljaju nezadovoljne obratom Zelenih u stranku centra (lijevog, ali ipak centra). I žele povratak radikalnom pristupu u borbi protiv klimatskih promjena.

image
Poplava u Njemačkoj
Ernst Mettlach/AFP

Na izborima neće, vjerojatno, ostvariti veći uspjeh, ali će Zelenima oduzeti nekoliko postotaka glasova koji bi mogli definirati ulazak u koalicijsku vladu ili ne. "Ovo je posljedica klimatske katastrofe i još jedan poziv na buđenje da konačno shvatimo: one su ovdje", reagirala je Katrin Dagmar Göring-Eckardt, šefica Kluba Zelenih u njemačkom parlamentu (Bundestag).

image
Poplava u Njemačkoj
Ernst Mettlach/AFP

Prije izbora 2002. godine katastrofalne poplave pogodile su istok Njemačke. Edmund Stoiber, političar iz Bavarske, tadašnji kandidat CDU-CSU, nije dovoljno brzo reagirao na nepogodu i zbog toga je izgubio presudne glasove pa je pobjedu odnio SPD u koaliciji sa Zelenima.

image
Poplava u Belgiji
Francois Walschaerts/AFP

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, Njemica, poručila je da će EU pomoći zajednicama pogođenim poplavama u Njemačkoj, Belgiji, Luksemburgu i Nizozemskoj.

image
Poplava u Belgiji
Francois Walschaerts/AFP
image
Poplava u Belgiji
Francois Walschaerts/AFP
image
Poplava u Belgiji
Bruno Fahy/Belga/AFP
image
Poplava u Belgiji
Bruno Fahy/Belga/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:19