SUSRET U SLOVENIJI

Schallenberg i Golob o širenju kapaciteta LNG terminala na Krku, Beč i Ljubljana različito gledaju na Krško i Šengen

Austrijskog ministra vanjskih poslova primio je i predsjednik države Borut Pahor, čiji mandat završava ove godine

Alexander Schallenberg; Robert Golob

 AFP

Slovenski premijer Robert Golob primio je u ponedjeljak austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga kao prvog stranog visokog dužnosnika u posjetu Sloveniji u mandatu nove vlade, a razgovarali su i o LNG terminalima kojima bi obje države mogle osigurati alternativne izvore prirodnog plina.

Kako se navodi u priopćenju Golobova ureda, oni su razgovarali o odnosima dviju država i glavnim europskim temama, s naglaskom na energetskoj situaciji koja je posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

Uz razgovor o osiguranju alternativnih izvora plina, Golob i Schallenberg razmatrali su mogućnosti širenja potencijala plinskog terminala u Omišlju na Krku te LNG terminala u Rovigu u Italiji.

Schallenberg je predsjedniku slovenske vlade prenio čestitke austrijskog kancelara Karla Nehammera te ga pozvao da posjeti Austriju.

Schallenberg se sastao i s ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon, rekavši nakon susreta da ukrajinska kriza traži između dvije zemlje i usklađivanje na polju energetike i da je potrebna šira solidarnost kad je riječ o opskrbi zemnim plinom iz alternativnih izvora.

Schallenberga je prilikom posjeta Ljubljani primio i predsjednik države Borut Pahor, čiji mandat završava ove godine.

Različita stajališta Ljubljane i Beča oko Šengena i nuklearke Krško

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg prvi je visoki strani dužnosnik koji je posjetio Ljubljanu nakon uspostave nove vlade, a uz mnoge zajedničke poveznice i djelovanju dviju država na međunarodnom planu, u razgovorima sa slovenskom kolegicom Tanjom Fajon dotaknuli su se i nekih pitanja oko kojih su stajališta Beča i Ljubljane različita - vezano uz Šengen i nuklearku Krško.

Na konferenciji za novinare nakon susreta s Fajon, austrijski je ministar rekao da ne očekuje da će Slovenija zatvoritu nuklearku Krško, ali da je stajalište Austrije o tome poznato. Založio se za suradnju dviju država na tehničko-stručnoj razini u ponovnom utvrđivanju potresne sigurnosti nuklearke i njezinog utjecaja na okoliš te za pronalaženje "zajedničkih rješenja u obostranom interesu".

Fajon je, pak, ponovila stajalište Ljubljane da za produžavanje pojačanih kontrola na unutarnjoj šengenskoj granici između Austrije i Slovenije zbog ilegalnih migracija nema razloga i pozvala Austriju da to pitanje još jednom razmotri.

Potvrdila je da su razgovarali o pitanjima Šengenskog područja i namjeri Slovenije da ukloni fizičke prepreke s vanjske granice Šengena prema Hrvatskoj, dodavši da će Slovenija i tada učiniti sve da ta granica bude sigurna.

Schallenberg je izrazio žaljenje što zasad nema alternative za pojačanu kontrolu granice prema Sloveniji, koja se produžava još od velike migrantske krize 2015. godine, jer su se, kako je ustvrdio, ilegalni ulasci iz Slovenije zadnjih mjeseci povećali za 120 posto budući da organizatori trgovine ljudima koriste čak i ukrajinsku krizu za svoje djelovanje.

Schallenberga su prilikom posjeta Ljubljani primili i predsjednik Slovenije Borut Pahor i novi premijer Robert Golob.

Visoki dužnosnici obiju zemalja istaknuli su usklađeno djelovanje Slovenije i Austrije u europskim i regionalnim inicijativama te podržali uključenje država na zapadnom Balkanu u EU, kad one ispune uvjete.

Fajon i Schallenberg složili su se da Europska unija mora i dalje djelovati jedinstveno kad je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu, ali i upozorili da perspektiva dugotrajnog rata u koju se agresija pretvara prijeti uništavajućim posljedicama za ukrajinsko stanovništvo, ali i za svijet kojemu prijeti nedostatak hrane i neizvjesnost na energetskim tržištima, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 06:57