NAKON OSTAVKE KURZA

Schallenberg prisegnuo za novog austrijskog kancelara: ‘Svi očekuju da se vlada vrati na posao‘

Schallenberg je na premijersku funkciju stigao s one ministra vanjskih poslova, na kojoj je bio od 2019. godine.
Alexander Schallenberg
 Joe Klamar/AFP

Iskusni diplomat Alexander Schallenberg u ponedjeljak je prisegnuo za novog austrijskog kancelara, dva dana nakon što je odstupio bivši predsjednik vlade Sebastian Kurz zbog istrage o korupciji koja je pogodila vladajuću koaliciju.

Predsjednik države Alexander Van der Bellen, koji je vodio svečanu prisegu, kazao je kako "svi očekuju da se vlada sad vrati na posao“.

Schallenberg je na premijersku funkciju stigao s one ministra vanjskih poslova, na kojoj je bio od 2019. godine.

Karijerni diplomat je u ministarstvo ušao kao nestranačka osoba, no već tada ga se smatralo vrlo bliskim Kurzu, najmlađem premijeru u austrijskoj povijesti. Po struci je pravnik, a otac mu je bio veleposlanik u Indiji, Španjolskoj i Francuskoj.

"S vicekancelarom Wernerom Koglerom učinit ću sve u svojoj moći da nadiđemo razlike koje su se pojavile“, rekao je u prvom obraćanju na funkciji kancelara.

Ostavku bivšeg premijera tražili su Zeleni, manjinski partneri u vladi predvođenoj konzervativcima, nakon što je pokrenuta istraga protiv njega i još devetero ljudi zbog sumnje u korupciju i podmićivanje. Kurz, koji poriče optužbe, ostat će čelnik konzervativaca i vraća se u parlament kao šef kluba zastupnika svoje stranke.

Kritičari ne vjeruju da će Schallenberg kao relativni politički novak biti svoj čovjek, piše agencija Reuters.

"Sve oporbene stranke slažu se da nema promjene Kurzova sustava. On još uvijek ima sve konce u svojim rukama, a novi kancelar Schallenberg dio je Kurzova sustava", rekao je za ORF radio socijaldemokrat Kai Jan Krainer koji je bio u parlamentarnoj komisiji u sklopu istrage o mogućoj korupciji u prethodnoj Kurzovoj vladi.

Kritičari optužuju 35-godišnjeg Kurza za nadzor sustava koji zaobilazi pravila u pitanjima kao što su financiranje stranaka i imenovanja u državnim firmama.

Protiv Kurza se u odvojenom slučaju vodi istraga zbog krivokletstva, ali on tvrdi da su sve optužbe lažne.

Antikorupcijski tužitelji sumnjiče konzervativne dužnosnike iz ministarstva financija za korištenje javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje Kurza i njegove stranke u anketama 2016. godine, kada je Kurz htio preuzeti vodstvo stranke. Uspio je u tome i pobijedio na parlamentarnim izborima iduće godine.

Predsjednik Alexander Van der Ballen ispričao se u nedjelju naciji zbog "imidža politike koji je iznesen" i dodao da je ta epizoda ozbiljno poljuljala povjerenje javnosti u političke institucije i da je prije svega na vladi da vrati povjerenje građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 21:32