ODBACUJE PRIGOVORE

Schmidt najavio da će ponovno intervenirati u zakonodavstvo u BiH: ‘Bude li blokada institucija...‘

Njemačkom političaru na čelu međunarodne uprave u BiH stoje na raspolaganju široke ovlasti

Christian Schmidt

 Antonio Balic/Cropix

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt najavio je da će ponovno intervenirati u zakonodavstvo u BiH, ukoliko ponovno dođe do blokade institucija u toj zemlji, vjerujući da je ranijim intervencijama u izborni zakon i Ustav Federacije BiH doveo do deblokade i pomogao napredak te zemlje prema EU.

"Morate shvatiti da će postojati odgovor na svaku blokadu, jer postoji obveza", rekao je Schmidt u intervju za Glas Amerika na upit hoće li nastaviti s intervencijama u zakone i druge propise u BiH.

Njemačkom političaru na čelu međunarodne uprave u BiH stoje na raspolaganju široke ovlasti. Uporabio ih je na dan održavanja općih izbora u listopadu prošle godine, te potkraj travnja kada je omogućio izbor nove vlade u Federaciji BiH, čemu se oštro protivila najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) budući je izbačena iz vladajuće koalicije koju sada čine stranke probošnjačke ‘trojke‘ okupljene oko SDP-a BiH i grupacije Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Schmidt vjeruje kako je njegova intervencija imala učinka, zbog čega je izabrano vodstvo Federacije BiH, popunjen Ustavni sud te imenovana nova vlada Federacije, na što se čekalo godinama, te je deblokiran i europski put zemlje.

Odbacio je kao neutemeljene prigovore SDA o pristranosti.

"SDA je izgubila predsjedničke izbore 2. listopada, inače, bez ikakvog doprinosa s moje strane. Sami su odgovorni za svoj poraz", dodao je Schmidt.

Visoki međunarodni predstavnik vjeruje i kako će njegove intervencije u izborni zakon pogodovati političkom pluralizmu, odbacujući prigovore da je izmjenama Izbornog zakona i Ustava pogodovao vodećoj hrvatskoj stranci, HDZ-u BiH.

"Moja odluka će doprinijeti živopisnijem spektru različitih stranaka, ne samo kada su u pitanju nacionalne skupine, nego i građani. Tako da sam uvjeren da smo na pravom putu", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 11:57