KANDIDATURA

Schmidt: ‘Njemačka vlada će odlučiti hoću li biti novi visoki predstavnik za BiH‘

Dodao je kako je odluka o njegovom dodatnom angažmanu koji bi bio vezan za BiH stvar ministarstva vanjskih poslova Njemačke
Christian Schmidt
 Damjan Tadic Cropix

Njemački političar Christian Schmidt izjavio je kako je njegova kandidatura za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini stvar njemačke vlade odbijajući komentirati navode kako je takva oduka već donesena, objavili su u ponedjeljak mediji u BiH.

"Moje zanimanje za Bosnu i Hercegovinu je ograničeno na pomoć, kada je to potrebno, u djelovanju izbjegličkog kampa u Unsko-sanskoj županiji", kazao je Schmidt kako ga citira portal "Dnevnog avaza".

Dodao je kako je odluka o njegovom dodatnom angažmanu koji bi bio vezan za BiH stvar ministarstva vanjskih poslova Njemačke a najave da bi upravo on naredne godine mogao preuzeti dužnost visokog predstavnika za BiH opisao je kao glasine koje ne želi komentirati.

Schmidt je zastupnik u njemačkom Bundestagu a istaknuti je član Kršćansko-socijalne unije (CSU), stranke koja je dio vladajuće koalicije u toj zemlji. Obnašao je dužost saveznog ministra za poljoprivredu a sada je posebice angažiran na vanjskopolitičkom planu.

On je navodni kandidat njemačke kancelarke Angele Merkel za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH i na tom bi mjestu trebao naslijediti austrijskog diplomata Valentina Inzka koji tu dužnost obnaša još od 2009. godine.

Sam Inzko je prošlog tjedna najavio kako u narednoj godini očekuje "robusniji angažman" međunarodne zajednice u BiH no nije izravno potvrdio da će ga naslijediti Schmidt.

Dugododišnji zastuponik njemačkih socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu Josip Juratović vjeruje kako je to ipak moguće i smatra da bi Schmidt bio dobar izbor za poziciju visokog predstavnika jer je političar s dugodoišnjim iskustvom a uz to se snažno zalaže za jačanje odnosa između Njemačke i zapadnog Balkana.

"Njemačko zalaganje, a i sam sam dio te politike, uvijek je bilo za mir i stabilnost u Europi, a toga nema bez mira i stabilnosti na Balkanu", kazao je ranije Juratović za portal Klix.

Istaknuo je kako je zapadni Balkan unutarnje dvorište EU kojega se ne može pasivno promatrati i čekati kakav će novi problem stvoriti lokalni akteri.

"Mora se riješiti pravni sustav, pod hitno suzbiti korupcija i na kraju krajeva ne može se izbjeći ono što je odlučeno presudom "Sejdić - Finci". Moram biti izravan: Europa se neće prilagođavati BiH, nego se BiH treba prilagoditi EU ako želi biti dio nje", kazao je Juratović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:34