VISOKI PREDSTAVNIK

Schmidt održao prvi službeni sastanak, Dodik nije bio: ‘Nisam došao u BiH da samo gledam i čekam‘

Schmidt je nakon sastanka s Komšićem i Džaferovićem novinarima kazao kako je dužnost preuzeo s čvrstom voljom
Željko Komšić, Christian Schmidt i Šefik Džaferović
 Elvis Barukcic/AFP

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt kazao je u utorak kako je odlučan pridonijeti promjeni sadašnjeg stanja u BiH te kako za to ima snažu potporu cijele međunarodne zajednice.

Dan nakon što je preuzeo novu dužnost njemački je političar u Sarajevu održao prvi službeni sastanak s članovima Predsjedništva BiH, no na njemu su bili samo predsjedatelj Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović.

Srpski član državnog vrha Milorad Dodik nije došao, a ranije je najavio kako se sa Schmidtom uopće ne kani sastajati jer smatra da on nije zakonito postavljen na dužnost visokog predstavnika jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN. Dodik i ostali dužnosnici iz reda srpskog naroda odlučili su za sada zamrznuti svoj rad u središnjim tijelima vlasti BiH sve dok se ne povuče zakon kojega je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko i kojim se sankcionira nijekanje ratnih zločina.

Schmidt je nakon sastanka s Komšićem i Džaferovićem novinarima kazao kako je dužnost preuzeo s čvrstom voljom da pomogne građanima BiH te da iskoristi svo svoje iskustvo i snagu međunarodne zajednice.

"Računam na političku potporu Vijeća za provedbu mira (PIC) koje me je i imenovalo temeljem odredbi Daytonskog sporazuma, kao i na blisku suradnju s Europskom unijom, a posebice sa SAD", kazao je Schmidt.

Najavio je kako će se rukovoditi odredbama Daytona i ustava BiH, a računa na punu suradnju tijela vlasti te zemlje.

Istaknuo je kako integriret BiH kao suverene države s dva entiteta mora biti zaštićen, a najavio je kako će se uz pomoć međunarodne zajednice BiH vratiti na dnevni red međunarodne zajednice.

image
Christian Schmidt
Elvis Barukcic/AFP

Kazao je kako žali jer Dodik nije došao na sastanak, ali je uvjeren kako će uslijediti prilika i za susret s njim jer je to u interesu svih građana BiH.

"Nisam ovdje kako bih samo gledao i čekao, nego kako bih bio aktivan i budite uvjereni da ću to i biti", kazao je njemački političar.

Šefik Džaferović je pak kazao kako od Schmidta očekuju odlučnost u provedbi mandata koji mu je povjeren.

Dodao je kako je najvažnije raditi na tome da se nastavi provedba reformi, a posebice 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija, kao i onih koje bi trebale osigurati članstvo zemlje u NATO-u.

"Tijela vlasti stoga moraju funkcionirati. Nitko ih nema pravo blokirati", kazao je Džaferović ističući kako je to obveza koja proistječe iz odredbi Daytonskog sporazuma. Dodao je kako je Dodik napravio veliku grešku nedolaskom na sastanak sa Schmidtom jer time, kao i blokadama, nitko neće ništa dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 03:59