BURNA RASPRAVA

Schmidt političarima u BiH: ‘Prestanite s izmišljotinama o Daytonu i radite svoj posao!‘

Ustav BiH sastavni je dio Daytonskog sporazuma, a odluke Ustavnog suda BiH konačne su, obvezujuće i moraju se provoditi, dodao je

Christian Schmidt

 Antonio Balic/CROPIX

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt pozvao je u utorak političare u toj zemlji da dogovorom utvrde status državne imovine osporivši istodobno tvrdnje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da je to pitanje riješeno i da imovina pripada entitetima, a ne BiH kao državi.

"Nisu točne tvrdnje da je pitanje vlasništva nad državnom imovinom već riješeno u Daytonu. Radi se o suštinskom pitanju koje tek treba riješiti u ovoj zemlji. Dakle, zaključak je jednostavan: bosanskohercegovački političari, radite svoj posao", stoji u Schmidtovoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On se na taj način uključio u burnu raspravu koja traje već tjednima i koja je prouzročila ozbiljnu krizu u funkcioniranju vladajuće koalicije uspostavljene nakon izbora u listopadu 2022.

Bošnjačke i građanske stranke prošloga tjedna objavile su zajedničku izjavu u kojoj su konstatirale kako je državna imovina isključivo vlasništvo države BiH, najavivši kako će taj njezin status braniti svim sredstvima. S druge strane, vlasti Republike Srpske inzistiraju na tome da je njihovo vlasništvo sva državna imovina koja se nalazi na teritoriju tog entiteta.

Entitetske vlasti su za srijedu najavile posebnu sjednicu parlamenta RS na kojoj bi se o tome raspravljalo. Istodobno su najavile da će ustrajati na svom stajalištu zaprijetivši da će u suprotnome donijeti odluku o povlačenju srpskih sudaca iz Ustavnog suda BiH te ponovno otvoriti mogućnost povlačenja RS iz sustava prikupljanja poreza na razini BiH, ali i iz oružanih snaga države, što je de facto put ka secesiji.

Ustavni sud BiH ranije je zabranio nižim razinama vlasti uknjižbu državne imovine dok se njezin status ne riješi cjelovito, a Dodik je rekao kako on presude tog suda ne priznaje i ne kani ih poštovati.

Pitanje vlasništva odnosno raspolaganja imovinom, koja je nekad bila vlasništvo SR BiH, odnosno Republike BiH, trebalo je biti uređeno nakon Daytona zakonom koji bi donio državni parlament, no to se zbog političkih neslaganja za protekla tri desetljeća nije dogodilo.

Upravo je na donošenje takvog zakona sad pozvao Schmidt, a istodobno je upozorio vlasti u Banjoj Luci da prestanu provocirati i iznositi neistine.

"Zadaća političara u BiH je da konačno u potpunosti provedu Dayton i da o njemu ne pričaju izmišljotine. Poštivanje ustavnog poretka BiH je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH sastavni je dio Daytonskog sporazuma, a odluke Ustavnog suda BiH konačne su, obvezujuće i moraju se provoditi", izjavio je Schmidt.

Vlastima RS predvođenim Dodikom poručio je još jednom kako entiteti nemaju pravo na odcjepljenje, a postoje samo na temelju Daytona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:56