NESLAGANJE

Schmidt: Prijetnje bojkotom izbora u BiH su neprihvatljive, treba naći rješenje

Schmidt je novinarima u Sarajevu rekao kako mu se ne dopada prijetnja "mostarizacijom"

Christian Schmidt

 CROPIX

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt kazao je u srijedu kako bojkot izbora u toj zemlji nije nikakvo rješenje o kojemu bi političke stranke trebale razmišljati, dodajući kako postoje naznake da je ipak blizu konačni dogovor o novom izbornom zakonu.

Schmidt je novinarima u Sarajevu rekao kako mu se ne dopada prijetnja "mostarizacijom", čime je aludirao na najave predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića kako će ta stranka bojkotirati naredne izbore, planirane za listopad 2022., ne bude li u međuvremenu postignuta suglasnost o promjenama izbornih pravila kako bi i Hrvati mogli birati svog člana Predsjedništva BiH.

"Mostarizacija ne odgovara mojim političkim idejama", kazao je Schmidt podsjećajući na termin kojega političari u BiH kolokvijalno koriste kako bi podsjetili da u Mostaru nije bilo izbora deset godina, jer je toliko trebalo za politički dogovor o izbornim pravilima za taj grad.

Schmidt je kazao kako je problem kod dosadašnjih pregovora o izmjenama izbornog zakona BiH to što neki ljudi imaju zamisao po kojoj bi "u ustav trebalo ugraditi kakvi će biti izborni rezultati, iako bi o njima trebali odlučivati građani".

On vjeruje kako će pregovori koji traju već godinama i u kojima trenutačno posreduju posebni američki izaslanik Matthew Palmer i ravnateljica pri službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst, ipak uskoro dati rezultate.

Palmer i Eichhorst narednog bi tjedna ponovo trebali boraviti u BiH i pokušati navesti domaće političare na konačni dogovor kako bi se nakon toga odgovarajući prijedlozi izmjena izbornog zakona, ali i ustava, uputili u parlamentarnu proceduru.

"Optimističan sam da ćemo nešto uspjeti uraditi. Koliko sam shvatio, (političari) su se dosta su približili stajalištima u nastojanju da se dođe do rezultata", kazao je Schmidt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:32