INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ

Schmidt vikao i lupao po stolu pa prelomio: Zasad nameće samo tehničke izmjene izbornoga zakona

On sad neko vrijeme mudro čeka i ako se politički akteri ne mogu dogovoriti, on će djelovati, izjavio je Elmedin Konaković

Christian Schmidt

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt odlučio je nametnuti odluku o izmjenama izbornog zakona BiH, no one će biti samo tehničke naravi i neće se ticati provedbe presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", potvrdili su u srijedu čelnici nekih od bosaskohercegovačkih političkih stranaka.

Schmidt je tijekom dana u svoj ured u Sarajevu (OHR) pozvao predstavnike važnijih političkih stranaka iz BiH kako bi ih izvjestio o takvoj nakani.

"Zasad imamo samo odluku koja se tiče integriteta izbornog procesa", rekao je novinarima nakon sastanka s visokim predstavnikom Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH. To bi uglavnom značilo samo poboljšanja kontrole i organizacije izbornog procesa s ciljem sprječavanja izbornih prijevara.

Nikšić je kao i drugi sudionici razgovora potvrdio da je Schmidt na sastanku bio neuobičajeno emotivan.

Po riječima predsjednika stranke Narod i pravda (NiP), Elmedina Konakovića, Schmidt je "vikao i lupao po stolu" i "pokazao emocije" i ultimativno zatražio od stranačkih čelnika da što prije sami pokušaju postići dogovor o cjelovitijim izmjenama izbornoga zakona ili će u protivnom ponovno on djelovati.

To bi se, prema njihovim procjenama, moglo dogoditi u rujnu, no precizni rok nije postavljen.

"Schmidt sad neko vrijeme mudro čeka i ako se politički akteri ne mogu dogovoriti, on će djelovati", izjavio je Konaković.

Potvrdio je kako se to odnosi i na moguće uvođenje cenzusa za delegiranje zastupnika iz županijskih skupština u Dom naroda parlamenta Federacije BiH što je bit provedbe presude u slučaju "Ljubić" i čime bi se spriječilo da većinu u klubu Hrvata u Domu naroda preuzmu stranke bošnjačke ili građanske orijentacije.

Schmidt navodno inzistira i na dogovoru kojim bi se uklonila mogućnost blokade funckioniranja Federacije BiH nakon izbora.

Čelnici SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kako su potvrdili ostali sudionici, nisu bili na sastanku kod Schmidta.

Dužnosnik Naše stranke Peđa Kojović novinarima je prepričao da je jedna od članica izaslanstva HDZ-a Schmidtu prenijela da u najvećoj hrvatskoj stranci očekuju nametanje cjelovitog paketa promjena izbornog zakona jer bi u protivnom "na jugu zemlje" odnosno u dijelovima s hrvatskom većinom moglo doći do problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:39